• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Turcia va organiza alegeri anticipate pe 24 iunie şi va deveni republică prezidenţială

Turcia va organiza alegeri anticipate pe 24 iunie şi va deveni republică prezidenţială

Preşedintele turc Recep, Tayyip Erdogan, a anunţat că vor avea loc alegeri anticipate pe 24 iunie, cu un an mai devreme decât era planificat. El a specificat că ţara trebuie să treacă de urgenţă la statutul de republică prezidenţială, scrie The Guardian.

Oricine va câştiga viitoarele alegeri va avea o putere mărită ca preşedinte după ce, în urma unui referendum de anul trecut, Turcia a decis să treacă la forma de guvernământ a unei republici prezidenţiale.
 
Erdogan a declarat că a luat decizia după ce a discutat cu şeful partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), Devlet Bahceli, care cu o zi înainte sugerase că ar trebui să aibă loc mai devreme alegerile. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare trebuiau să aibă loc, iniţial, în noiembrie 2019.
 
Erdogan a format o alianţă cu MHP pentru alegeri iar  partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP) nu a putut respinge propunerea lui Bahceli.
 
„Chiar dacă preşedintele şi guvernul lucrează la unison, bolile fostului sistem ne întâmpină la fiecare pas”, a declarat Erdogan. „Evenimentele din Siria şi din alte părţi au făcut necesară grăbirea trecerii la noul sistem executiv pentru a putea lua măsuri privind viitorul ţării noastre ... Am discutat despre sugestia lui Bahceli cu autorităţile relevante. Am ajuns la concluzia că ar trebui să avem o abordare pozitivă faţă de aceste alegeri anticipate”, a adăugat el.
 
De asemenea, parlamentul turc va decide miercuri în cadrul unui vot dacă să prelungească starea de urgenţă care a fost declarată în urma tentative de lovitură de stat eşuată din 2016. Cel mai probabil, starea de urgenţă va fi prelungită de parlament pentru a şaptea oară.

19 aprilie 2018 08:23
Modifică setările cookies