• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
UE a prelungit misiunea de politie in Afganistan pana la sfarsitul lui 2014

UE a prelungit misiunea de politie in Afganistan pana la sfarsitul lui 2014

Ministrii de Externe din UE au prelungit luni misiunea europeana de politie in Afganistan EUPOL pana la 31 decembrie 2014, data prevazuta pentru retragerea trupelor combatante NATO din aceasta tara, relateaza AFP.

Un buget in valoare de 108 milioane de euro a fost alocat in vederea functionarii, de la 1 iunie si pana la sfarstul lui 2014, acestei misiuni cu obiectivul "crearii sub gestiune afgana, a unor forte de politie permanente si eficiente", a precizat UE intr-un comunicat.
 
Cu sediul la Kabul si condusa de un comisar de politie suedez, Karl Ake Roghe, EUPOL Afganistan numara aproximativ 350 de europeni, inclusiv numerosi politisti experimentati, si 200 de agenti locali.
 
Lansata in 2007, misiunea s-a confruntat la inceput cu o perioada delicata, din cauza absentei unui mandat clar care sa ii permita sa isi gaseasca locul in extrem de numeroasele operatiuni internationale lansate de NATO sau ONU in Afganistan.
 
Intr-o incercare de a remedia aceasta situatie, responsabilitatile au fost impartite. NATO a preluat formarea a aproximativ 130.000 de politisti de baza, iar EUPOL pe cea a ierarhiei si responsabililor ministeriali.
 
Europenii au deschis in acest scop, in 2010, la periferia Kabulului, un Colegiu de Politie, care a primit peste 4.500 de ofiteri.
 
Ministrii europeni au dat asigurari luni ca UE "va continua sa sustina dezvoltarea Afganistanului in anii urmatori, inclusiv in domeniul statului de drept". Oficiali afgani au indemnat la continuarea EUPOL si dupa 2014, in contextul in care politisti sunt vizati adesea de atacuri comise de talibani.

27 mai 2013 15:16
Modifică setările cookies