• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un fost profesor de filosofie, favorit la alegerile prezidentiale din Georgia

Un fost profesor de filosofie, favorit la alegerile prezidentiale din Georgia

Un fost profesor de filosofie pasionat de tricotat, Ghiorghi Margvelasvili, este favoritul alegerilor prezidentiale ce vor avea loc duminica in Georgia, unde Mihail Saakasvili se pregateste sa plece de la putere dupa un deceniu tumultuos in care s-a aflat la conducerea statului, relateaza AFP.

Margvelasvili, in varsta de 44 de ani, este candidatul coalitiei Visul Georgian, condusa de miliardarul si premierul Bidzina Ivanisvili, care a invins tabara lui Mihail Saakasvili in alegerile legislative desfasurate in urma cu un an, potrivit Mediafax.
 
Presedintele in exercitiu al Georgiei il contesta, insa, pe posibilul sau succesor, considerandu-l o "marioneta". Acest fost profesor de filosofie si rector al prestigioasei universitati private GIPA a ocupat pentru o scurta perioada de timp posturile de ministru al Educatiei si de vicepremier in Guvernul Ivanisvili.
 
Daca va castiga, Margvelasvili va avea puteri mai reduse in comparatie cu predecesorul sau, deoarece, potrivit unei reforme constitutionale, functia de presedinte va deveni mai putin importanta decat cea de premier. El este creditat cu aproximativ 40% dintre intentiile de vot, in fata fostului presedinte al Parlamentului, David Bakradzé (20%).
 
Margvelasvili, care vorbeste engleza, a promis sa continue politica de integrare in NATO si Uniunea Europeana lansata de Mihail Saakasvili. In acelasi timp, el va trebui sa amelioreze relatiile cu Rusia, foarte dificile de la izbucnirea razboiului-fulger din august 2008 pentru preluarea controlului in teritoriul separatist georgian prorus Osetia de Sud.
 
Margvelasvili locuieste impreuna cu partenera sa, actrita Maka Ciciua, foarte cunoscuta in Georgia.

26 octombrie 2013 15:35
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies