• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un grup de parlamentari din Marea Britanie avertizeaza asupra retoricii antirome a politicienilor

Un grup de parlamentari din Marea Britanie avertizeaza asupra retoricii antirome a politicienilor

Politicienii alimenteaza tensiunile in cadrul comunitatilor cu o retorica antiroma, a avertizat miercuri o alianta de parlamentari conservatori, laburisti si liberal-democrati, in timp ce Marea Britanie si-a deschis piata muncii pentru romani si bulgari, relateaza The Guardian, in editia online.

Parlamentarii au lansat un semnal de alarma dupa limbajul provocator al unui consilier conservator care a sugerat ca unii romi intentioneaza sa vina in Marea Britanie pentru a "fura din buzunare si a cersi agresiv", dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari.
 
Marti, inaintea ridicari acestor restrictii, Philippa Roe, membra consiliului municipal din Westminster, a acuzat romii din centrul Londrei ca provoaca deja numeroase probleme sociale. Ea a declarat pentru BBC ca este necesara limitarea accesului la beneficii sociale pentru nou-venitii din tarile europene si a cerut cresterea taxelor locale daca Guvernul nu ofera ajutor financiar.
 
"Stiu ca marea majoritate a romanilor si bulgarilor care intentioneaza sa vina in Marea Britanie vor sa munceasca si sa contribuie la societate aici", a declarat ea. "Dar cred ca teama pe care o resimte fiecare este fata de cei care vin in Marea Britanie si nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, cazand in spatele sistemului nostru de protectie socoala, sau cei care vin aici in mod deliberat pentru a fura si a cersi agresiv".

Romii reprezinta doar o proportie mica din populatiile Romaniei si Bulgariei, dar unii politicieni si-au concentrat avertizarile cu privire la eliminarea restrictiilor pe piata muncii asupra posibilitatii ca multi dintre acestia sa vina in Marea Britanie. Pe fondul escaladarii aceste retorici, parlamentarii din toate grupurile parlamentare le-au cerut politicienilor sa se implice intr-un "dialog calm cu comunitatile locale si sa puna capat limbajului instigator deliberat, menit sa amplifice tensiunile comunitare".

2 ianuarie 2014 08:53
Modifică setările cookies