• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un prelat de la Vatican, arestat pentru deturnare de fonduri, acuza cardinali de abuzuri financiare

Un prelat de la Vatican, arestat pentru deturnare de fonduri, acuza cardinali de abuzuri financiare

Monseniorul Nunzio Scarano, prelat al Vaticanului arestat pentru deturnare de fonduri, a acuzat joi unii cardinali ca au acoperit abuzuri financiare comise de superiori laici, intr-o scrisoare adresata Papei Francisc, relateaza AFP.

"Documentele aflate in posesia mea sunt dovezi ale onestitatii mele si ale bataliilor duse contra abuzurilor superiorilor mei laici, acoperiti de anumiti cardinali", afirma Scarano in scrisoarea citata de agentia italiana ANSA.
 
Prelatul, arestat pe 28 iunie de politia italiana din cauza suspiciunilor ca a intermediat plati ilegale prin intermediul Bancii Vaticanului, respinge orice fel de responsabilitate.
 
El a precizat ca operatiunile bancare au fost efectuate intotdeauna la recomandarea conducerii Bancii Vaticanului.
"Sfinte Parinte, nu am spalat niciodata bani murdari, nu am furat niciodata, am incercat sa ajut persoanele care mi-au cerut sprijinul", a spus Scarano.
 
Fost contabil sef al APSA, agentia care administreaza activele Vaticanului, Scarano a asigurat ca se afla in posesia unor documente care dovedesc buna sa credinta si cere posibilitatea de a le inmana personal Papei.
 
Scarano a fost suspendat din functiile detinute la Vatican cu o luna inainte sa fie arestat. Potrivit politiei, el a acoperit "beneficiarul real al operatiunilor efectuate prin conturile pe care le controla, precum si traseul banilor".
 
Scarano a folosit conturi ale Bancii Vaticanului si pentru a vira bani pentru prieteni de-ai sai, in special pentru repatrierea din Elvetia a 20 de milioane de euro, in cadrul unei fraude fiscale comise de o familie de armatori italieni.
 
In luna iunie, papa Francisc a infiintat o comisie formata din patru preoti si un laic, pentru a inspecta Banca Vaticanului si a propune o reforma ale carei directii principale au fost cunoscute din octombrie anul trecut.

25 iulie 2013 20:13
Modifică setările cookies