• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un puternic taifun va ajunge miercuri in estul Japoniei si va traversa regiunea Fukushima

Un puternic taifun va ajunge miercuri in estul Japoniei si va traversa regiunea Fukushima

Un taifun puternic, Wipha, al 26-lea din acest sezon in Asia, va lovi sudul si estul Japoniei marti si miercuri, provocand ploi puternice pe arii extinse, ceea ce genereaza teama de noi incidente la centrala nucleara avariata de la Fukushima, relateaza AFP.

Conform Agentiei de meteorologie nipone, Wipha va atinge sud-estul insulei Hoishu, cea mai mare a arhipelagului japonez, miercuri in cursul diminetii si va traversa toata zona de est in timpul zilei.
 
Acest taifun cu numarul 26, care se va afla marti dimineata la aproimativ 260 de kilometri in estul insulei meridionale Minami-Daitoshima, are dimensiuni mari si se deplaseaza cu o viteza de 25 de kilometri pe ora spre nord. Ulterior se va indrepta catre nord-est.
 
Acesta aduce cu sine rafale de vant ce ating 216 kilometri la ora.
 
Meteorologii au prevenit ca Wipha va provoca ploi puternice in trei regiuni vaste.
 
Avertizari au fost lansate pentru mai multe prefecturi. Acest taifun, care va atinge si Tokyo in cursul zilei de miercuri, risca sa provoace perturbari puternice ale transporturilor printre care anularea legaturilor aeriene si intarzieri ale trenurilor.
 
De asemenea, un muncitor al centralei avariate de la Fukushima si-a impartasit pe Internet preocuparea cu privire la pregatirea insuficienta a acestei instalatii, dupa un weekend prelungit cand muncitorii au fost, conform lui, putin numerosi.
 
In timpul trecerii precedentelor taifunului si dupa puternice precipitatii, compania care gestioneaza centrala, Tokyo Electric Power (Tepco) trebuie sa faca fata ploilor masive, complexul atomic fiind deja plin de apa radioactiva.
 
Tepco a declarat prin urmare ca va spori fixarea echipamentelor si va intensifica supravegherea zonelor care ar putea fi inundate.
 
Japonia este traversata in fiecare an intre primavara si toamna de mai multe taifunuri dintre care unele foarte puternice.

15 octombrie 2013 07:14
Modifică setările cookies