• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un robot ajuta la restaurarea tablourilor din muzeul Reina Sofia din Madrid

Un robot ajuta la restaurarea tablourilor din muzeul Reina Sofia din Madrid

In subsolul muzeului Reina Sofia din Madrid, un robot urias se deplaseaza foarte incet de-a lungul unui tablou al pictorului suprarealist catalan Joan Miro, realizand sute de fotografii detaliate ale picturii, care vor deveni apoi un instrument pretios pentru restaurarea sa, relateaza AFP.

Fotografiile realizate de robot, care foloseste raze infrarosii si ultraviolete, ii vor ajuta pe experti sa analizeze starea de conservare a tabloului, o pictura in ulei cu dimensiunile de 260 centimetri x 185 centimetri, datand din 1974, intitulata "Femei, pasare in noapte".
 
Robotul "Pablito", care poate sa functioneze 24 de ore din 24, se deplaseaza cu o precizie de 25 de microni (1 micron reprezinta a mia parte dintr-un milimetru, n.r.) si poate fi programat pentru a realiza fotografii de la mica distanta sau de la departare. El a fost conceput pentru a nu atinge niciodata picturile.
 
Denumit "Pablito", robotul a fost utilizat prima data in 2012 la restaurarea capodoperei "Guernica", de Pablo Picasso.
 
Muzeul Reina Sofia, una dintre cele mai prestigioase institutii culturale din Madrid, care expune tablouri de Dali, Miro si Francis Bacon, in cladirea renovata a unui fost spital din secolul al XVIII-lea, a incheiat un parteneriat cu gigantul din domeniul telecomunicatiilor Telefonica pentru a construi acest robot, care a costat 150.000 de euro.

24 iulie 2013 18:37
Modifică setările cookies