• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
-53 de grade Celsius. Un val de frig istoric obliga SUA sa adopte masuri exceptionale. Zeci de oameni au murit

-53 de grade Celsius. Un val de frig istoric obliga SUA sa adopte masuri exceptionale. Zeci de oameni au murit

Statele Unite continuau sa se confrunte marti cu un val de frig istoric, care paralizeaza centrul, nordul si estul tarii de aproape o saptamana, obligand numeroase state sa adopte masuri exceptionale, relateaza AFP.

Temperaturile resimtite, de pana la minus 53 grade Celsius, neobisnuite in ultimii 20 de ani, ninsorile si poleiul au provocat zeci de morti in mai putin de o saptamana, iar serviciile meteorologice anunta sosirea unui nou val de frig in estul tarii. 

Paralizarea traficului aerian a devenit un cosmar pentru numerosi americani, care nu se pot intoarce acasa dupa sarbatorile de sfarsit de an, in timp ce numeroase scoli au fost inchise in mai multe state, unde autoritatile le-au cerut locuitorilor sa ramana in case.

Peste 4.300 de zboruri au fost anulate in total, dintre care aproape jumatate la Chicago, iar alte 6.500 au avut intarzieri.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata pana in prezent a fost de minus 53 de grade Celsius, in Montana, in nordul-vestul tarii, iar o temperatura putin mai ridicata a fost inregistrata in North Dakota, South Dakota si Minnesota. 

In Minneapolis, unde in mod obisnuit locuitorii din Washington sunt ironizati pentru ca intra in panica la primii fulgi de zapada, publicatia Star Tribune sublinia ca viata "intra in hibernare".

"Combinate cu rafale de vant, aceste temperaturi vor fi resimtite la niveluri potential mortale", au avertizat expertii, potrivit Mediafax.


7 ianuarie 2014 16:36
Modifică setările cookies