• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vaticanul lauda premierea cu Oscar a filmului Spotlight, care are ca tema pedofilia in randul preotilor Bisericii Catolice

Vaticanul lauda premierea cu Oscar a filmului Spotlight, care are ca tema pedofilia in randul preotilor Bisericii Catolice

Laureat in acest an al ravnitului trofeu Oscar pentru 'cel mai bun film'', "Spotlight", pe tema pedofiliei in Biserica, este "convingator" in privinta vointei institutiei de a-si apara imaginea in fata unei "realitati oribile", dar fara sa fie "anticatolic", afirma luni cotidianul Vaticanului, preluat de AFP.

"Vinovatii nu poarta neaparat haine preotesti, iar pedofilia nu deriva in mod necesar din legamantul de castitate. Este clar insa ca, in Biserica, prea multi s-au preocupat mai mult de imaginea institutiei decat de gravitatea actului in sine", scrie Lucetta Scaraffia, editorialist la Osservatore Romano, potrivit Agerpres.
 
"Nimic nu poate justifica greseala extrem de grava a celui care, reprezentandu-l pe Domnul, profita de aceasta autoritate pentru a abuza nevinovati: acest lucru este povestit bine in film", apreciaza ziarista in primul editorial oficial pe marginea premiului Oscar decernat filmului "Spotlight". "Filmul convinge prin drama lui. Si nu este un film anticatolic", arata ea.
 
Ziarista regreta doar ca nu a fost mentionata "lupta indelungata si tenace" dusa impotriva pedofiliei in Biserica de catre monseniorul Joseph Ratzinger, ca prefect al Congregatiei pentru doctrina credintei si apoi ca papa.
 
Apelul adresat papei Francisc la ceremonia Oscarurilor "trebuie vazut ca un semnal pozitiv: exista inca incredere in institutie si intr-un papa care continua curatenia inceputa de predecesorul sau", scrie Osservatore Romano.
 
"Spotlight", regizat de Thomas McCarthy, este o poveste jurnalistica alerta despre ancheta desfasurata de ziarul Boston Globe, care a dezvaluit scandalul pedofiliei in Biserica americana in 2002. Dupa aceasta ancheta au urmat numeroase dezvaluiri despre abuzuri ale preotilor comise asupra copiilor, in Statele Unite si mai ales in Irlanda.

1 martie 2016 14:57
Modifică setările cookies