• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Venezuela da vina pe telenovele pentru rata crescuta a criminalitatii din tara

Venezuela da vina pe telenovele pentru rata crescuta a criminalitatii din tara

Presedintele Venezuelei Nicolas Maduro a acuzat posturile de televiziune, care transmit telenovele, pentru cresterea ratei criminalitatii din aceasta tara, in timpul unei intalniri cu reprezentantii televiziunilor terestre si prin cablu, care a avut loc luni, la palatul Miraflores, noteaza Reuters.

Nicolas Maduro, care a castigat alegerile prezidentiale in aprilie 2013, succedandu-i mentorului sau, Hugo Chavez, a declarat ca este decis sa schimbe ceea ce numeste o cultura a violentei, promovata in presa, acuzand posturile de televiziune, in special cele care transmit telenovele, de prezentarea intr-o lumina fascinanta a armelor, drogurilor si gangsterilor.
 
"Acestea transmit valori negative ale mortii, drogurilor, armelor, violentei si tradarii, precum si toate defectele pe care le poate avea o fiinta umana", a precizat Maduro.
 
In ultimii ani, Guvernul a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea masurilor de securitate, insa rata criminalitatii a continuat sa creasca. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de cand Hugo Chavez, decedat in martie 2013, a ajuns la putere cu 15 ani in urma.
 
Astfel, a fost creata o noua forta a politiei nationale, iar Guvernul, de orientare socialista, a luat in vizor produsele care promoveaza aceasta cultura a violentei. Cu cinci ani in urma, Hugo Chavez a interzis fabricarea, importarea si distribuirea jocurilor video si a jucariilor violente.
 
Rata oficiala a criminalitatii din Venezuela, in 2013, a fost de 39 de omoruri la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, organizatiile non-guvernamentale locale estimeaza ca este vorba despre o cifra de doua ori mai mare.
 
Pe 6 ianuarie, Monica Spear, detinatoarea titlului de Miss Venezuela 2004, si sotul ei, Thomas Henry Berry, au fost impuscati mortal, in masina lor, de o banda de hoti inarmati, care au ranit-o si pe fiica acestora in varsta de cinci ani - fapt ce a determinat o sedinta de urgenta a politicienilor, in timpul careia Nicolas Maduro s-a intalnit cu fostul sau rival in alegeri, membrul opozitiei Henrique Capriles, pentru prima oara de la confruntarea lor electorala din aprilie.
 
Criticii au afirmat, insa, ca planurile Guvernului de a stopa criminalitatea prin acest gen de masuri nu afecteaza cauzele fenomenului - din care fac parte legile prea blande, sistemul judiciar corupt si complicitatea Politiei.

21 ianuarie 2014 11:44
Modifică setările cookies