Conform raportului "FreeEx 2013 - Libertatea Presei in Romania", lansat luni de ActiveWatch, anul trecut au avut loc mai multe evenimente "cu impact negativ asupra libertatii de exprimare".

"O parte semnificativa a presei este in continuare folosita de patroni ca arma in vederea obtinerii unor avantaje politice si economice sau pentru a pune presiune pe justitie", se spune in raport, precizandu-se ca "politizarea discursului mediatic a fost evidentiata de decizia unor jurnalisti de a migra in mediul politic si de atacurile tot mai frecvente intre oamenii din presa, in care predomina amenintarile, injuriile si limbajul vulgar", scrie Mediafax.

In raportul ActiveWatch se spune si ca media isi abandoneaza adeseori misiunea de a informa, in schimbul promovarii unor mesaje favorabile intereselor unor entitati private.

Totodata, conform raportului FreeEx, unele institutii media folosesc abuziv dreptul la libera exprimare pentru a intimida alte persoane/grupuri sociale/ justitia/grupari politice, iar, pe de alta parte, "mai multi politicieni au cerut inchiderea unor institutii media". "Abaterile etice tot mai frecvente ale presei au fost sanctionate de instante, in baza noului Cod Civil", se spune in raport.

Potrivit aceluiasi raport, unele institutii media si unii oameni din presa isi someaza colegii de breasla sa nu mai relateze critic despre ei, amenintand cu procese.

"Conducerea si patronatul unuia dintre cele mai importante grupuri media au fost trimise in judecata pentru santaj. In alte doua cazuri separate, instantele au pronuntat pedepse cu inchisoare pentru santaje de presa", se spune in raportul FreeEx.

Raportul precizeaza, de asemenea, ca dosarul de santaj in care sunt implicati patronatul si conducerea societatilor apartinand grupului media controlat de familia Voiculescu a adus noi dovezi ca media sunt in continuare folosite de patroni ca arma in vederea obtinerii unor avantaje politice si economice.

Pe de alta parte, potrivit raportului, criza economica s-a acutizat in piata de media, iar mai multe institutii media au incetat sa existe. Unele ziare au renuntat la varianta print, continuand insa sa existe in versiune online.

"Situatia precara a jurnalistului in raport cu patronatul s-a amplificat in conditiile crizei economice din piata de media. S-au inregistrat demiteri abuzive ale jurnalistilor, intarzieri la plata salariilor, iar multi jurnalisti sunt platiti pe drepturi de autor", se spune in raport.

Raportul subliniaza faptul ca statutul jurnalistului este vulnerabilizat si mai mult odata cu a expirarea, in februarie 2014, a Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura.

"Acutizarea dificultatilor economice ce afecteaza industria mass-media in ultimii ani a accentuat dependenta multor institutii media de clientii mari de publicitate, consecinta fiind adeseori sacrificarea interesului public si a libertatii editoriale in favoarea promovarii unui mesaj favorabil unor diverse entitati private. Cel mai flagrant caz ramane al companiei RMGC, care a derulat in ultimii ani o agresiva campanie de promovare in media pentru a obtine sprijin in vederea primirii avizelor guvernamentale necesare demararii contestatei exploatari aurifere cu cianuri de la Rosia Montana", se spune in raport.

Raportul FreeEx 2013 - Libertatea Presei in Romania a fost redactat in cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei. Programul Libertatea de Exprimare - FreeEx a fost demarat de in august 1999, cu scopul de a contribui la protejarea si promovarea dreptului la libera exprimare si a libertatii presei.