Contactati de Mediafax, oficialii Discovery Networks au confirmat faptul ca Discovery Channel a fost scos vineri dimineata de pe platforma de satelit a RCS&RDS.

Decizia vine dupa ce si Digi, operatorul de cablu din Ungaria detinut de compania de telecomunicatii romaneasca RCS&RDS, a scos, pe 20 noiembrie, din ofertele de cablu analog si digital televiziunea Discovery Channel, care face parte din portofoliul Discovery Networks.

"Digi, operatorul de cablu din Ungaria detinut de RCS&RDS, a scos Discovery Channel din ofertele de cablu analog si digital incepand cu 20 noiembrie. Dupa cum era de asteptat, telespectatorii au avut o reactie puternica, solicitand reintroducerea canalului in grila operatorului. Suntem ingrijorati ca RCS&RDS ar putea proceda la fel si in Romania, avand in vedere ca acordul de retransmisie intre Discovery si RCS expira pe 30 noiembrie. Pana in prezent, RCS a respins toate ofertele noastre comerciale, astfel incat nu s-a putut ajunge la un nou acord. Precizam ca nu am cerut, in niciun moment al negocierilor, cresterea tarifelor pentru distributia canalelor noastre. Chiar si in aceste conditii, operatorul a facut deja schimbari in grila sa de programe din Romania, eliminand Discovery World din toate pachetele sale, precum si TLC si Animal Planet din unele dintre pachete, fara sa ne informeze sau sa trimita notificari abonatilor sai in prealabil. In plus, in aceasta dimineata, am aflat ca RCS&RDS a scos Discovery Channel de pe platforma Digi Satelit. Suntem foarte dezamagiti de ceea ce se intampla si credem ca parerea telespectatorilor conteaza; ii incurajam sa si-o exprime contactand operatorul de cablu cat mai curand", au declarat oficialii Discovery.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, reprezentantii RCS&RDS nu au raspuns la intrebarile adresate de agentia MEDIAFAX.

Totusi, pe site-ul companiei RCS&RDS, televiziunea Discovery Channel figureaza inca, in acest moment, ca facand parte din oferta platformei de satelit Digi.

In schimb, reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au spus ca RCS&RDS a solicitat si a primit, in 13 noiembrie, aprobarea CNA pentru modificarea grilei de programe a platformei de satelit Digi, in sensul scoaterii postului Discovery Channel. Potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".

"In Ungaria, operatorul Digi a incalcat in mod deliberat si unilateral contractul pe care il avea cu Discovery Networks pentru distributia Discovery Channel, fapt pentru care televiziunea nu mai este difuzata in pachetele de cablu analog si digital ale operatorului. Exista o posibilitate ca Discovery Channel sa fi fost scos definitiv din pachetele operatorului Digi, in Ungaria", scrie, pe de alta parte, site-ul de stiri origo.hu, citandu-i pe oficialii Discovery Networks.

In ultimele luni, Discovey a facut numeroase incercari pentru a ajunge la un nou acord cu Digi, "insa, in ciuda bunelor intentii" ale oficialilor televiziunii, "compania de telecomunicatii a refuzat sa reinnoiasca contractul, a respins toate propunerile Discovery si a scos din grilele sale Discovery Channel".

De cealalta parte, RCS&RDS, compania care detine operatorul Digi in Ungaria, a anuntat, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu si citat de origo.hu, ca a scos din grilele sale din Ungaria Discovery Channel din cauza ca Discovery Networks a incercat sa creasca tarifele pentru difuzarea televiziunii in grilele operatorului.

"Am facut toate eforturile ca televiziunile Discovery sa faca parte in continuare din pachetele Digi, insa, din cauza conditiilor impuse, acest lucru ar fi fost posibil numai prin cresterea abonamentului TV", a spus RCS&RDS, precizand ca prioritatea companiei este "stabilitatea tarifelor" percepute abonatilor.

Oficialii Discovery au respins, insa, afirmatiile RCS&RDS, precizand ca nu au cerut in niciun moment al negocierilor cresterea tarifelor percepute Digi pentru distributia Discovery Channel.

In urma deciziei Digi de a scoate din pachetele sale Discovery Channel, sute de mii de telespectatori ungari nu mai au acces la aceasta televiziune. Discovery a lansat un site (discoverybaratai.com) pe care se pot exprima telespectatorii nemultumiti de decizia Digi de a scoate Discovery Channel din grilele sale.

Oficialii Discovery au mai spus ca regreta faptul ca telespectatorii din Ungaria sunt pusi in aceasta situatie de catre Digi. "Suntem deschisi sa continuam negocierile, cu buna-credinta, cu Digi, cu conditia ca, intre timp, posturile din portofoliul
Discovery sa fi reintroduse in grilele operatorului de cablu", mai scrie origo.hu.

RCS&RDS este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii TV din Europa Centrala si de Est. In ultimii ani, RCS&RDS si-a dezvoltat propriile televiziuni. In prezent compania mai detine televiziunea de stiri Digi 24 HD, televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport. De asemenea, RCS&RDS este actionar la Music Channel, H!T Music Channel si UTV.

Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa) este o divizie a Discovery Communications, una dintre cele mai importante companii din lume in domeniul programelor documentare. In Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, Discovery distribuie 14 branduri, traduse in 27 de limbi si care ajung la 244 milioane abonati din 118 tari.

In Romania, Discovery Networks distribuie in prezent Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery World, Discovery Science, Discovery HD Showcase si ID Investigation Discovery.