Aceasta este o pozitie aparata de presedintele François Hollande in numele "neutralitatii fiscale intre suporturile de informatii", potrivit unui comunicat comun emis de ministrul Culturii, Aurélie Filipetti, ministrul Bugetului, Bernard Cazeneuve, si ministrul Economiei digitale, Fleur Pellerin.

Guvernul francez anuntase deja, in iulie, ca este in favoarea acestei taxe reduse, iar acum vrea sa accelereze lucrurile cu Bruxelles-ul.

Conform AFP, Guvernul francez nu se pronunta insa asupra controalelor fiscale pe care ministrul Finantelor le-a lansat contra mai multor site-uri de informare online, care, in mod foarte deschis, isi aplica din proprie initiativa aceasta taxa redusa de mai multi ani, in frunte cu "pionierul" Mediapart, condus de Edwy Plenel.

Unul dintre putinele site-uri rentabile, Mediapart afiseaza un profit de aproape 1 milion de euro in acest an, la o cifra de afaceri de 7 milioane de euro. La un TVA normal (19,6% in prezent, 20% incepand din 1 ianuarie), site-ul ar fi pe pierdere.

Cei trei ministri au subliniat faptul ca Franta va fi ajutata in acest dosar de "evolutia pozitiei germane", o tara care se va angaja de acum inainte sa sustina la nivel european adoptarea unui TVA redus "pentru cartile si presa digitale".

"Aici este vorba despre o lupta esentiala, pe care Franta si Germania pot de acum sa o duca impreuna, pentru independenta presei europene, pentru pluralismul ei, pentru modernizarea ei", au declarat cei trei ministri francezi.

Pentru inceputul anului 2014, ei anunta "o initiativa puternica" pentru "a garanta pe termen lung neutralitatea fiscala intre presa scrisa si presa online" prin "invitarea reprezentantilor vizati din presa, in ianuarie, in fata parlamentarilor francezi si europeni interesati" pentru "precizarea termenelor politice si legislative ale acestei mobilizari puternice".

Aceasta accelerare reprezinta o mare victorie pentru Sindicatul presei independente online (SPIL), care lupta pentru un TVA redus pentru presa online, pentru care se arata dispus sa mearga pana la Curtea Europeana de Justitie.