Un nou post dedicat acestui format, Channel 4K, va fi lansat pe 2 iunie, a explicat intr-un comunicat Forumul pentru promovarea televiziunii din generatia urmatoare.

Acest post TV, care va putea fi urmarit de posesorii unor receptoare prin satelit si ai unor televizoare compatibile cu sistemul 4K, va emite intr-o prima etapa sase ore pe zi, in cursul dupa-amiezei.

Channel 4K va difuza diverse programe realizate in 4K de diverse posturi de televiziune nipone, membre ale asociatiei citate. Postul va difuza in principal, initial, concerte si manifestari sportive.

"Oferta de continut se va largi progresiv pentru a favoriza adoptarea mijloacelor de receptionare a semnalului 4K", se afirma in acelasi comunicat de presa.

Formatul 4K corespunde unei imagini cu 2.160 linii orizontale, continand fiecare 3.840 de pixeli, totalizand astfel circa 8 milioane de pixeli, de patru ori mai mult decat actualul sistem HD (High Definition).

Channel 4K, difuzat prin satelit pe intregul teritoriu al Japoniei, va fi gratuit pentru telespectatorii deja abonati la receptia prin satelit. Ceilalti telespectatori care doresc sa vizioneze acest post vor trebui sa se aboneze, pentru a primi un cod de decriptare a semnalului.

Formatul 4K este cel mai performant sistem disponibil in prezent pentru televizoare. Desi sistemul nu este inca utilizat de radiodifuzori, televizoarele compatibile 4K sunt inzestrate cu pixeli capabili sa ridice la nivel de rezolutie 4K continuturile de calitate inferioara (HD, denumita si 2K), fapt care permite vizionarea programelor de televiziune actuale pe televizoare 4K. Totusi, imaginea este inca si mai buna, daca ea este transmisa in 4K inca de la origine.

Marii producatori de televizoare propun cu totii de acum inainte modele 4K care, tinand cont de numarul de pixeli care compun imaginea, sunt in general modele cu talie mare (incepand cu diagonale de cel putin 127 centimetri). Aceste televizoare sunt considerate inca foarte scumpe (depasind 3.000 de euro), dar pretul lor ar trebui, potrivit specialistilor, sa scada foarte repede in perioada imediat urmatoare. Un prim laptop cu ecran 4K a fost deja prezentat, recent, de grupul nipon Toshiba.

Un alt grup japonez, Sharp, a anuntat marti ca va comercializa in curand un tuner-video recorder compatibil cu formatul 4K.

La randul sau, postul de televiziune public japonez NHK a anuntat, recent, ca va accelera productia de programe in rezolutie 4K, in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 si pentru dezvoltarea unui format si mai performant, denumit 8K, pe care il va folosi pentru difuzarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020.