In imaginile video postate pe site-ul codianului britanic apar trei jurnalisti care distrug aceste hard diskuri cu ajutorul polizoarelor si a unor burghie.

Agentii de la GCHQ au urmarit cu atentie acest proces, inregistrandu-l cu smartphone-urile lor.

URMARITI AICI IMAGINILE

"A fost doar un act simbolic. Noi stiam asta. Cei de la GCHQ, de asemenea, stiau asta", a afirmat unul dintre cei trei jurnalisti care a distrus hard diskuri cu informatii de la Snowden.

"Acesta a fost cel mai suprarealist eveniment din istoria jurnalismului britanic la care am asistat", a adaugat el.

Doar o mica echipa de jurnalisti ai cotidianului britanic avea acces in cabinetul securizat, unde se aflau cele patru laptopuri pe care erau stocate materialele furnizate de Snowden. Niciun laptop nu a fost conectat vreodata la internet sau o retea, pentru a preveni scurgerile de informatii.

Snowden, care a provocat in repetate randuri inca de asta vara controverse puternice dupa dezvaluirile cu privire la amploarea programelor de supraveghere ale NSA, in special cele ce vizau tari aliate ale Statelor Unite si pe liderii lor, ar fi sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.

Aproximativ 58.000 dintre acestea au fost pana acum incredintate presei, conform redactorului sef al cotidianului britanic The Guardian.

Snowden este inculpat in Statele Unite pentru spionaj si furt de documente apartinand statului.