Dar drumul lor s-a transformat intr-un calvar. Sute de oameni nevinovati au murit in masacrul de la Fantana Alba, pe care astazi chiar si istoricii continua sa-l ignore. Duminica la "Romania te iubesc" veti afla povestea acestor oameni, culcati la pamant cu mitralierele si apoi aruncati in gropi comune, uneori chiar inainte de a-si fi dat sufletul.

Sute de oameni au fost ucisi si alte mii de civili, vinovati ca s-au nascut romani, au suferit represalii de neinchipuit pentru un singur motiv: voiau sa se intoarca in tara-mama.

Momentele dramatice au avut loc in primavara anului 1941 in Bucovina de Nord, teritoriu luat de URSS dupa intelegerea lui Stalin cu Hitler. Mii de familii de romani s-au trezit peste noapte intr-o tara straina, iar incercarea lor de a se repatria a constituit pretextul pentru crime si deportari in masa.

Vasile Suceavean, supravietuitor al Gulagului sovietic: "Noi ce-am fost de vian, pe tata l-or impuscat, de ce or trebuit sa vina si pe noi sa ne omoare?"

Duminica, la "Romania te iubesc", nu pierdeti o restituire impresionanta, o ancheta fara patima si fara inversunare, care nu ne lasa sa uitam crimele de la Fantana Alba.