Furnizorul de televiziune cu plata (pay TV) British Sky Broadcasting Group, in care grupul 21st Century Fox al lui Rupert Murdoch detine aproximativ 39% din actiuni, a anuntat in iulie ca a semnat un acord cu compania 21st Century Fox pentru a achizitiona operatiunile sale pay-TV din Germania si Italia si pentru a crea un gigant, "Sky Europe", cu aproximativ 20 de milioane de abonati la nivel european. 

In prezent, Rupert Murdoch detine 39% din actiunile BSkyB, in timp ce 21st Century Fox - o alta companie controlata de Murdoch - detine 57% in Sky Deutschland si 100% in Sky Italia.

In 2010, Murdoch a incercat sa preia controlul in BSkyB, insa a trebuit sa renunte la acest obiectiv pe fondul scandalului interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie, in care au fost implicate mai multe ziare pe care miliardarul le detine, potrivit broadbandtvnews.com.

Desi, pe 11 septembrie, Comisia Europeana a autorizat achizitionarea Sky Deutschland si Sky Italia de grupul britanic BSkyB, care va crea, pentru o tranzactie estimata la 8,8 miliarde de euro, un gigant european in domeniul televiziunii cu plata, managementul si consiliul de supraveghere al Sky Deutschland a anuntat, miercuri, ca a recomandat actionarilor sai sa nu isi vanda actiunile catre compania BSkyB, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Atat conducerea companiei, cat si consiliul de supraveghere al Sky Deutschland cred ca oferta facuta de BSkyB nu reflecta pe termen lung potentialul de crestere si valoarea Sky Deutschland. 

Pe de alta parte, potrivit informatiilor facute publice in iulie, BSkyB va plati 2,45 de miliarde de lire sterline (aproximativ 3 miliarde de euro) pentru Sky Italia, din care 2,07 miliarde de lire sterline in numerar si restul in actiuni pe care BSkyB le va detine la National Geographic Channel (21% din actiunile televiziunii de documentare).  De asemenea, BSkyB va plati 2,9 miliarde de lire (3,7 miliarde de euro) pentru cele 57% din actiunile in Sky Deutschland 

Totodata, BSkyB va lansa o oferta pentru a prelua si pachetul minoritar de actiuni la Sky Deutschland, de 6,75 euro pe actiune. Daca si aceasta oferta se va concretiza, tranzactia va ajunge la 7 miliarde de lire sterline (8,85 miliarde de euro). Oferta in cazul Sky Deutschland este deschisa pana pe 15 octombrie, conform broadbandtvnews.com. 

Regruparea operatiunilor celor trei companii BSkyB, Sky Deutschland si Sky Italia va crea o companie multinationala in domeniul televiziunii cu plata, cu perspective imediate de dezvoltare, a declarat in iulie Jeremy Darroch, directorul general al BSkyB.

In Marea Britanie, BSkyB avea 15 milioane de abonati la sfarsitul lunii martie 2014, in timp ce Sky Deutschland din Germania avea 3,73 de milioane de abonati, iar Sky Italia - 4,75 milioane de abonati.  Astfel, prin combinarea acestor operatiuni, serviciile de televiziune Sky vor deservi 23,5 milioane de abonati la nivel european.