Premiul Pulitzer este unul dintre cele mai prestigioase in materie de jurnalism si cele doua publicatii l-au obtinut in categoria "serviciu public".

Juriul Pulitzer, a carui decizie a fost foarte asteptata, a ales sa recompenseze mai degraba publicatiile, ci nu jurnalistii autori ai articolelor, "pentru un exemplu distins de serviciu public meritoriu, al unei publicatii sau site de stiri". The Guardian US si Washington Post sunt recompensate cu o medalie de aur.

Cele doua publicatii s-au facut portavocea dezvaluirilor lui Edward Snowden, un fost consultant al NSA (Agentia americana pentru Securitate Nationala), despre amploarea programelor americane de supraveghere.

Aceste dezvaluiri provenite din documente furnizate de fostul consultant al NSA au deranjat administratia americana si tensionat relatiile Statelor Unite cu tari aliate furioase sa descopere ca Washingtonul inregistra inclusiv conversatiile private ale unora dintre liderii lor.

Dezvaluirile lui Snowden au provocat de asemenea o dezbatere aprinsa in Statele Unite cu privire la meritele si moralitatea unor astfel de programe de supraveghere.