Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca, in prezent, reprezentantii Televiziunii Romane poarta ultimele negocieri cu reprezentantii Raiffeisen Bank si BCR pentru semnarea contractelor, transmite Mediafax.

El a amintit ca la inceputul anului a fost contractata prin licitatie publica o firma de consultanta pentru a asigura intermedierea intre SRTv si bancile care mai apoi au depus oferte. 

"In momentul acesta, suntem in situatia in care am obtinut atat prin acordul Consiliului de Administratie, dar si printr-o munca de monitorizare de aproape patru luni de zile din partea bancilor, atat BCR, cat si Raiffeisen, a unei clarificari cu privire la previziunile economice ale televiziunii publice. Se pare ca aceste contracte sunt deja maturizate pentru a fi semnate. Este vorba de cateva zile de acum inainte, eu sper cat mai putine. Este vorba de o suma care, odata angajata, va trebui rambursata intr-o perioada relativ scurta de timp, de cativa ani", a spus Claudiu Saftoiu. 

Seful TVR a mai spus ca sumele angajate vor merge "in directii agreate deja de bancile care crediteaza televiziunea publica":

"Este vorba despre investitii, politici de activitati curente in productia de televiziune. Pentru fiecare dintre aceste capitole de cheltuieli vom fi monitorizati printr-o presanta verificare financiara o data la o luna si speram ca in felul acesta sa putem sa aratam nu numai transparenta, dar si determinarea pentru a ne pastra in zona acestui plan strict de redresare economica", a declarat Claudiu Saftoiu. 

Banii vor intra etapizat in conturile TVR, cheltuielile vor fi justificate, iar in cazul unor sume mari va fi solicitat votul Consiliului de Administratie al TVR. 

Potrivit lui Claudiu Saftoiu, "nu fac obiectul imprumutului creditului operational" salariile compensatorii care trebuie platite de TVR salariatilor disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica. "Salariile compensatorii vor fi achitate din taxa TV", a precizat Saftoiu. 

Acesta a mai spus ca imprumuturile accesate de TVR trebuie achitate in maximum sapte ani.

TVR acceseaza aceste imprumuturi de la Raiffeisen Bank si BCR dupa ce Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economica a TVR, potrivit caruia actuala conducere a institutiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (circa 134,3 de milioane de euro).

Datorii de aproape 620 de milioane lei

SRTv avea datorii totale de circa 620 de milioane de lei la 31 decembrie 2012, reprezentand datorii fiscale, dar si obligatii de natura comerciala care au o vechime de cel putin trei ani, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut. 

TVR a incheiat 2012 cu un deficit brut de 146.837.955 lei (34.148.362 euro), cu 9,15% mai mic fata de 2011, insa televiziunea si-a finalizat activitatea anul trecut "cu principalul obiectiv indeplinit"- situatia financiara a institutiei a fost "echilibrata", mai arata raportul.

Astfel, la 31 decembrie 2012, TVR avea datorii totale de 620.027.464 de lei, in scadere fata de jumatatea anului 2012, cand ajunsesera la 681.755.346 lei (158.547.755 de euro).

Datoriile comerciale ale SRTv la sfarsitul anului trecut erau in cuantum de 124.436.825 lei, iar principalii furnizori carora SRTv le datoreaza bani sunt: Centrul National al Cinematografiei (28,6 milioane de lei), Universal Studios International BV (7 milioane de lei), Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturile de Autor (16 milioane de lei), European Broadcasting Union (58,3 milioane de lei), The Walt Disney Company (2,2 milioane de lei), UEFA (2,3 milioane de lei), Federatia Romanã de fotbal (3,5 milioane de lei), Prorom (8,9 milioane de lei), Daro Film Distribution GMBH (1,9 milioane de lei).  Potrivit raportului, majoritatea acestor datorii au o vechime de cel putin trei ani, majorandu-se cu fiecare nou exercitiu finaciar. Cu toti acesti furnizori s-au negociat esalonari ale platilor, in vederea incadrarii in cash flow-ul previzionat in programul de redresare economica. 

TVR va achizitiona pentru 2 milioane euro drepturile TV pentru JO de la Soci si de la Rio de Janeiro

Societatea Romana de Televiziune va achizitiona, in exclusivitate pentru teritoriul Romaniei, pentru o suma de 2 milioane de euro, drepturile TV si de internet pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci 2014 si pentru jocurile olimpice de Vara de la Rio de Janeiro 2016. 

Consiliul de Administratie a aprobat prin Hotararea numarul 47 din 10 aprilie incheierea contractului intre SRTv si firma de drepturi sportive Sportfive.

Claudiu Saftoiu a spus ca TVR va lua aceste drepturi de difuzare prin intermediul retelei European Broadcasting Union (EBU) si in virtutea misiunii sale publice.  "Mai mult decat atat, suma aceasta a fost bugetata, ea nu va fi platita dintr-odata. Este vorba de o esalonare care este foarte convenabila, in asa fel incat echilibrul acesta financiar atat de greu obtinut sa se mentina", a spus Claudiu Saftoiu.