In urma anuntului, AT&T nu mai poate face o oferta de preluare integrala a Vodafone sau a unei participatii de cel putin 30% la companie, in urmatoarele sase luni, potrivit legislatiei britanice. AT&T a facut anuntul la solicitarea comisiei pentru preluari din Marea Britanie.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg, in noiembrie, ca managerii AT&T pregatesc, la nivel intern, o posibila preluare a Vodafone in acest an.

Vodafone are o capitalizare de piata de 177 de miliarde de dolari, inainte de finalizarea vanzarii participatiei detinute la compania mixta Verizon wireless catre grupul Verizon Communications, pentru 130 de miliarde de euro.

Chiar daca AT&T a exclus o oferta imediata de achizitie a Vodafone, ar putea face o propunere mai tarziu, considera Simon Weeden, analist la Citigroup in Londra.

"Anuntul poate insemna fie ca grupul AT&T nu este interesat fie nu este pregatit sa inceapa acum procesul", a scris Weeden intr-o nota adresata clientilor.

Vodafone ar putea valora circa 130 de miliarde de dolari dupa vanzarea detinerii la Verizon Wireless. Operatorul britanic va obtine 130 de miliarde de dolari din aceasta vanzare si intentioneaza sa returneze actionarilor 84 de miliarde de dolari dupa finalizarea tranzactiei, asteptata sa aiba loc luna viitoare.

In urma anuntului AT&T, actiunile Vodafone au scazut luni cu pana la 7,2%, cel mai mare declin inregistrat pe parcursul unei sedinte de tranzactionare dupa 2008. Anul trecut, pretul actiunilor Vodafone a urcat cu 53%.

AT&T vrea sa se dezvolte in Europa pe fondul intensificarii concurentei pe piata americana.

T-Mobile US si Sprint, ocupantii locurilor patru si trei pe piata americana, reduc preturile si ofera servicii suplimentare de date, in incercarea de a sparge dominatia AT&T si Verizon Communications.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, directorul general al AT&T, Randall Stephenson, s-a intalnit neoficial cu comisarul UE pentru piata digitala, Neelie Kroes, pentru a discuta despre posibile achizitii in Europa, a declarat o sursa apropiata situatiei.