Agentia britanica pentru servicii secrete Government Communications Headquarters (GCHQ) ar fi utilizat "capacitati revolutionare in domeniul informatiilor" pentru a controla comunicatiile personalitatilor care au participat la aceste reuniuni, potrivit unor documente de care a luat cunostinta cotidianul The Guardian, scrie Mediafax.

Aceste documente sugereaza ca serviciile de informatii au instalat Internet cafeuri, unde puteau sa intercepteze comunicatiile si sa supravegheze e-mailuri si apeluri telefonice efectuate pe telefoane BlackBerry de catre delegati.

Agentia a instalat, de asemenea, un dispozitiv ce ii perimitea sa stie cand se contactau delegatii unii pe altii si ar fi vizat anumite personalitati, in special pe ministrul turc al Finantelor, potrivit unor documente de care are cunostinta ziarul.

Calculatoare sud-africane au fost identificate ca obiect al unei atentii speciale, potrivit unuia dintre documente.

Potrivit aceleiasi surse, Agentia GCHQ a primit un raport de la institutia americana omologa, National Security Agency (NSA), despre tentativele sale de a-l asculta pe presedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, intr-un apel telefonic prin satelit la Moscova.

Potrivit unui document GCHQ datat in ianuarie 2009, ordinul de culegere de informatii de la delegati G20 provenea de la un nivel superior al Guvernului, condus la vremea respectiva de premierul laburist Gordon Brown.

Edward Snowden, in varsta de 29 de ani, care lucra pentru puternica agentie americana de informatii NSA, se ascunde la Hong Kong in contextul in care Statele Unite au lansat o ancheta impotriva sa, in urma dezvaluirii unui vast program american de supraveghere electronica.