Potrivit Dr. Per Ola Kristensson, de la Universitatea St. Andrews, tastaturile traditionale QWERTY tin utilizatorii legati de niste “interfete de introducere a textului suboptime”.

Noul design a fost denumit KALQ, dupa asezarea literelor din primul rand. Acesta a fost dezvoltat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea St. Andrews (Scotia), Institutul pentru informatica Max Planck (Germania) si Montana Tech (SUA), urmand sa fie disponibil ca o aplicatie gratuita pentru dispozitivele mobile cu sistem de operare Android. Sistemul a fost gandit pentru o rata mai rapida de scriere a mesajelor, care acum este estimata la 20 de cuvinte pe minut.

Echipa de cercetare sustine ca “tastarea cu ambele degete mari concomitent este foarte diferita din punct de vedere ergonomic” de tastarea pe dispozitivele clasice de tip QWERTY, care au fost initial dezvoltate pentru dactilografii de la sfarsitul secolului 19. Insa tastatul in aceasta formula pe dispozitivele cu touchscreen incetineste mult procesul.

Cu noua asezare a literelor in format KALQ, utilizatorul reduce timpul de miscare a degetelor pe tastura, odata cu amplasarea diferita a vocalelor, si va putea ajunge sa scrie 37 de cuvinte pe minut. Dezvoltatorii isi vor prezenta creatia la o conferinta de profil din Paris, pe 1 mai.