In Munchen, peste 2.000 de oameni au asteptat startul vanzarilor, in timp ce in Paris, la Luvru, 300 de persoane au stat la coada pentru deschiderea magazinului Apple. La magazinul din cartierul Ginza din Tokyo s-au strans aproximativ 800 de persoane inainte de startul programului, inclusiv oameni costumati in Batman sau imbracati in stilul cofondatorului Apple Steve Jobs. Un magazin din Beijing a atras doar 50 de clienti, intrucat cumparatorii trebuie sa se programeze online pentru a veni la magazin sa-si ridice smartphone-urile. 

Lansarea din Asia si Europa va continua pe parcursul zilei de vineri cu startul vanzarilor in Statele Unite. Apple a inclus pentru prima data China in randul tarilor in care incepe vanzarea in prima etapa, renuntand la intarzierea de trei luni din anii trecuti. Compania vrea sa atraga noi clienti pe cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, scrie Bloomberg. 

"Anul trecut, daca vroiai un iPhone imediat dupa lansare costa foarte mult, pentru ca trebuia sa cumperi unul adus din Hong Kong sau din SUA. Acum, pot cumpara direct dintr-un magazin Apple, asa ca este mai ieftin", a declarat Max Zhang, un student de 20 de ani aflat in fata magazinului Apple din Beijing pentru un iPhone 5S. 

Vanzarile Apple din primul weekend sunt esentiale pentru companie dupa aproape un an in care nu a lansat produse noi si a pierdut teren in fata rivalului Samsung pe piata smartphone mondiala, estimata la 280 de miliarde de dolari.  Depasirea recordului de vanzari inregistrat in primul weekend la vanzare anul trecut, de 5 milioane de unitati, depinde in mare masura de stocurile companiei. 

Compania ar putea depasi chiar 7 milioane de unitati daca are stocuri suficiente, a afirmat Carl Howe, analist la Yankee Group, care a anticipat corect vanzarile anul trecut. "Apple s-ar putea sa nu atinga, insa, nici estimarea pe care am facut-o anul trecut, de 5 milioane de unitati, daca stocurile sunt prea mici", a avertizata Howe. 

Vanzarile ar putea ajunge pana la 6 milioane de unitati, chiar si in cazul in care Apple nu are suficiente smarphone-uri disponibile in magazine, a declarat Gene Munster, analist la Piper Jaffray. Brian Marshall, analist la ISI Group, estimeaza, de asemenea, vanzarile la 6 milioane de iPhone. 

La unele magaizne, fanii Apple asteapta de mai multe zile vanzarea noilor iPhone, evocand scene de la precedentele lansari, desi linia de smartphone-uri are deja sase ani de la introducerea primului model. 

"Astept de cinci zile. (...) Am fost cu un grup de 10 persoane si am mers cu randul dupa mancare sau acasa sa facem dus. Am si dormit aici, intins pe o cutie de carton", a declarat Sachihisa Saishiki, un japonez de 45 de ani care detine propria afacere, dupa ce a cumparat un iPhone 5S auriu.  In Paris, la magazinul de la Luvru, un grup de 20 de italieni a asteptat deschiderea inca de joi dimineata. 

"Ne-am intalnit cu totii pe Facebook si am venit la Paris sa cumparam noul iPhone, pentru ca nu este disponibil in Italia", a spus Jacopo Famularo, un blogger de 23 de ani din Verona. In fata magazinului Apple de pe Regent Street din Londra coada se intindea pe 1,6 kilometri. Said Alkadi, un medic stomatolog de 52 de ani, a zburat cu avionul din Iordania pentru a cumpara noile iPhone pentru copiii sai, intrucat in tara sa nu sunt incã disponibile. 

iPhone 5S are o camera noua si un procesor mai rapid. Smartphone-ul costa intre 199 dolari si 399 dolari in SUA, in functie de memorie si cu un abonament pe doi ani. Fara un contract cu un operator telecom, smartphone-ul costa 649 de dolari.  In cazul iPhone 5C, Apple in mare masura nu a facut decat sa reasambleze vechiul model iPhone 5 intr-o noua carcasa de plastic. Telefonul costa intre 99 de dolari si 199 de dolari cu contract pe doi ani, sau 549 de dolari fara abonament. 

"Pur si simplu vreau o jucarie noua. Era clar ca nu vor fi schimbari atat de mari, dar tot sunt multumit", a declarat Felix Peters, un student de 21 de ani, aflat in fata magazinului Apple din Munchen. Pe langa noile smartphone-uri, Apple a introdus saptamana aceasta si noul sistem de operare iOS 7. Lansarile iPhone sunt esentiale pentru Apple, intrucat gama de smartphone-uri genereaza circa jumatate din veniturile companiei. De la lansarea iPhone 5 anul trecut, Apple s-a confruntat cu o concurenta mai puternica din partea Samusng, care a devenit cel mai mare producator la nivel global.