Un iPhone 6 cu memorie de 16 GB costa, incepand de luni, 53.000 de ruble (956 de dolari), in conditiile in care, anterior, produsul costa 39.990 de ruble, anunta Apple. 

De asemenea, pretul aplicatiilor de baza disponibile in AppStore a crescut de la 33 de ruble anterior la 62 de ruble, potrivit agentiei Tass. 

Miercuri, Apple a anuntat ca a suspendat vanzarile online in Rusia, din cauza fluctuatiilor "extreme" ale rublei.

In deschiderea sedintei de luni, dolarul era cotat la 56,28 ruble pe unitate, prin compartie cu 58,55 ruble pe unitate la inchiderea sedintei de vineri. 

Moneda rusa s-a depreciat cu aproximativ 30% fata de dolar de la inceputul lunii octombrie, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor impuse Moscovei de catre Uniunea Europeana si Statele Unite. 

In acest context, atat Apple, cat si competitorul sau Samsung au decis sa majoreze preturile in Rusia, intrucat veniturile lor in dolari pe aceata piata s-au redus considerabil.

De asemenea, Cie. Financiere Richemont, care detine marci de lux precum Dunhill, Cartier sau Montblanc, a crescut preturile produselor vandute in Rusia. 

Este a doua crestere a preturilor pe care Apple o efectueaza in Rusia in mai putin de o luna, dupa ce, la finalul lunii noiembrie, compania americana a majorat preturile iPhone-urilor cu 25%.

In ruble, cele doua cresteri echivaleaza cu o urcare cu 69% a preturilor. 

Apple, cel mai mare furnizor de smartphone-uri in Rusia in functie de venituri, a inregistrat in primele noua luni vanzari de 1,32 de miliarde de dolari pe acest segment.  In 2013, vanzarile de iPhone-uri s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la 1,57 de milioane de unitati. La nivel global, Apple a livrat anul trecut 153,4 milioane de iPhone-uri, potrivit firmei de cercetare IDC.