In trimestrul care s-a incheiat la 31 decembrie 2016, Apple a vandut 78,29 milioane telefoane iPhone, fata de 74,78 milioane in perioada similara a lui 2015 si peste cele 77,42 milioane unitati prognozate de analistii de la FactSet StreetAccount

Aceasta a avut o consecinta directa a cifrei de afaceri a grupului, care a revenit pe crestere dupa trei trimestre consecutive de scadere, inregistrand o progresie anuala de 3,3% pana la 78,4 miliarde de dolari, cu peste un miliard mai mult decat estimau analistii

Cu toate acestea, profitul net al Apple in trimestrul octombrie-decembrie 2016 a scazut pana la 17,89 miliarde de dolari, de la 18,36 miliarde de dolari in perioada similara a lui 2015, in timp ce profitul pe actiune a fost de 3,36 dolari, peste estimarile analistilor care mizau pe un rezultat de 3,21 dolari pe actiune.

"Am vandut mai multe iPhone-uri ca niciodata si am stabilit un nou record la capitolul venituri pentru iPhone, Services, Mac si Apple Watch", a informat compania intr-un comunicat.

In perioada octombrie-decembrie, activitatile din servicii ale grupului Apple, care includ iTunes, App Store, Apple Music, Apple Pay si iCloud, au inregistrat o crestere de 18,4% a cifrei de afaceri pana la 7,17 miliarde de dolari, gratie, printre altele, succesului comercial al jocurilor Pokemon Go si Super Mario Run.

In ceea ce priveste alte produse ale grupului Apple, vanzarile de calculatoare Mac au inregistrat o crestere modesta de 1% pana la 5,37 milioane unitati in timp ce vanzarile de tablete iPad au continuat sa scada, inregistrand un declin de 19% pana la 13,08 milioane unitati.

Telefoanele iPhone constituie cel mai important produs pentru Apple, fiind responsabile pentru 70% din afacerile companiei. Potrivit firmei de cercetare de piata Strategy Analytics, in ultimul trimestru al anului trecut grupul sud-coreean Samsung Electronics a fost devansat la Apple din pozitia de cel mai mare producator mondial de smartphone, o premiera in ultimii cinci ani. Strategy Analytics estimeaza ca in perioada octombrie-decembrie 2016 Samsung a vandut 77,5 milioane smartphone-uri si a controlat 17,7% din piata mondiala in timp ce Apple a vandut 78,3 milioane smartphone-uri si a avut o cota de piata de 17,8%.