Aceasta scadere a adus-o la doar 20 de miliarde de dolari distanta de Exxon Mobil, care, in acest context, este pe punctul de a redeveni cea mai valoroasa companie din lume.

Actiunile Apple, care au ajuns la 461,31 dolari, de la un maxim de 702 de dolari, in septembrie, au deteriorat increderea investitorilor in ceea ce priveste cresterea profitului si popularitatea pe termen lung a iPhone-ului pe piata din SUA. Gigantul american se confrunta, de asemenea, si cu competitia mult mai ieftina din China.

Compania a anuntat ca a vandut un record de 47,8 milioane de iPhone-uri, in ultimul trimestru, cifra care totusi a dezamagit investitorii, avand in vedere performantele din ultimii ani ai giganului american. Analistii estimau vanzari de aproximativ 50 de milioane de unitati. Vanzarile de tablete ipad au fost in linie cu estimarile, respectiv de 22,9 milioane de bucati.

Apple a anuntat venituri in crestere in primul trimestrul fiscal, de 54,5 miliarde dolari, dar care s-au situat sub estimarile analistilor, care anuntau venituri cuprinse intre 54,7 si 54,9 miliarde de dolari. Compania a raportat, totodata, un profit net de 13,07 miliarde de dolari, in scdere usoara fata de 13,87 miliarde de dolari, cu un an inainte.

Peste aceste rezultate slabe se suprapune si informatia potrivit careia furnizorii de componente pentru Apple si-au redus producatia, semn al scaderii vanzarilor pe cea mai are piata a producatorului iPhone.

Wall Street Journal scria saptamana trecuta, citand surse apropiate situatei, ca Apple a redus comenzile de componente pentru Iphone 5, din cauza cererii mai mici, iar cele de ecrane pentru primele trei luni ale anului au scazut la aproximativ jumatate fata de cat anticipa anterior compania.

Masura indica vanzari ale iPhone 5 mai slabe decat se anticipa, precum si declinul cererii. De asemenea, decizia vine in contextul unei concurente mai puternice din partea rivalului Samsung si a altor producatori de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android.

In trimestrul al treilea al anului trecut, smartphone-urile Apple reprezentau 14,6% din totalul livrarilor la nivel global, in declin de la 23% in trimestrul al patrulea din 2011 si in primele trei luni din 2012, potrivit datelor IDC. In comparatie, cota de piata a Samsung se situa la 31,2% in trimestrul al treilea al anului trecut.

Seful Apple, Tim Cook, a pus sub semnul intrebarii zvonurile din piata legate de reducerea livrarilor de smartphone-uri iPhone in decembrie, informatii care au speriat investitorii.

Apple se afla intr-una dintre cele mai prolifice perioade de inovare din istoria sa. Suntem foarte increzatori in <conducta> noastra cu produse”, a spus Cook.

Acesta a precizat ca livrarile de iPad mini au avut de suferit, dar ca se astepata ca cererea sa creasca pana in martie. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul vanzarilor de Mac-uri si telefoane iPhone 5, in timp ce singurul produs in cazul caruia cifrele s-au pastrat constante a fost iPhone 4, lansat in urma cu doi ani.