Apple a pierdut, în ultimele două luni, 446 miliarde de dolari din valoarea, adică mai mult decât întreaga capitalizare a Facebook. Asta după ce, anul trecut, gigantul american era prima companie de pe Wall Street care atingea capitalizarea de un trilion de dolari.

Analiștii pun această prăbușire pe politica păguboasă a companiei de a menține prețurile telefoanelor foarte ridicate, în jur de 1.000 de dolari.

Într-o analiză dezastruoasă pentru Apple, banca de investiții Goldman Sachs susține că firma de tehnologie "a calculat greșit raportul dintre preț și caracteristici" pentru noul său iPhone 750 XR.

În condițiile în care cererea pentru telefoanele iPhone a scăzut, banca susține că Apple și-a pierdut abilitatea de a păstra sus prețurile pentru telefoanele sale.

Citește și: Apple, dată în judecată din cauza noilor iPhone-uri. Cum și-ar fi păcălit clienții

"Succesul Apple din vară cu iPhone X și apoi începutul promițător cu XS în această toamnă au sugerat că Apple este încă pe poziția de a-și păstra prețurile ridicate și să aibă succes cu această politică. Cu toate acestea, piața ne arată acum că Apple este la limită", susține Goldman Sachs.

Iar viitorul nu se anunță a fi roz pentru americani. Pentru prima dată în mai mult de un deceniu, Apple anticipează venituri sub așteptări. Compania a anunțat că se așteaptă la venituri de 84 miliarde dolari in primul trimestru, o scadere de cinci procente față de intervalul anterior.

Printre cauze, Tim Cook a menționat încetinirea economică din China, piață care reprezintă 20% din vânzările globale ale companiei, dar și scăderea vânzărilor de Mac-uri și iPad-uri.

"Chiar dacă am anticipat anumite provocări pe piețele emergente cheie, nu am estimat amploarea încetinirii economice, în special în China", a scris Cook în scrisoarea către investitori.

Analiștii anticipează că Apple va încerca să suplinească scăderea veniturilor din iPnone-uri prin scumpirea serviciilor, inclusiv iTunes, App Store, iCloud și Apple Pay.

Daniel Ives, analist la Wedbush Securities spune că, din cauza prețurilor ridicate, consumatorii se vor îndrepta către Samsung și Huawei, care vând telefoane cu până la 40% mai ieftine.

Piaţa chineză a telefoanelor mobile inteligente a scăzut semnificativ în 2018, cele mai afectate companii fiind Apple şi rivala sud-coreeană Samsung Electronics, deşi unii producători chinezi au raportat creşteri ale vânzărilor.

În ultimele două luni, pieţele mondiale de acţiuni au trecut printr-o corecţie semnificativă, ca urmare a îngrijorărilor provocate de câştigurile companiilor, creşterea costurilor cu împrumuturile, încetinirea economiei mondiale şi tensiunile comerciale internaţionale.