"Trebuie sa decidem, ca tara, cata putere ar trebui sa aiba Guvernul in ceea ce priveste datele noastre si intimitatea noastra", a spus directorul general al Apple, Tim Cook, cu ocazia lansarii noilor produse.

Cook a afirmat ca el considera ca firma sa are "responsabilitatea" de a proteja datele utilizatorilor.

"O datoram clientilor nostri si tarii noastre", a subliniat el.

"Nu vom evita aceasta obligatie", a afirmat directorul, cu o zi inainte ca reprezentantii Apple sa se vada cu cei ai Biroului Federal de Investigatii (FBI), la o audienta la un tribunal din Riverside (California), unde cele doua parti isi vor apara punctul de vedere in controversa privind accesul la un telefon iPhone.

FBI cere Apple sa ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orasul californian San Bernardino, considerat un act terorist, in care si-au pierdut viata 14 persoane, solicitare care a fost insa respinsa de compania de tehnologie.

iPhone SE, "telefonul de patru inchi cel mai puternic din lume"

Pe langa aceste declaratii, Apple a prezentat luni, la Cupertino, modelul iPhone SE, un dispozitiv cu un ecran de patru inchi, pe care l-a descris drept "telefonul de patru inchi cel mai puternic din lume".

Dispozitivul are capacitatea unui iPhone 6 si vine echipat cu acelasi procesator si camera foto, dar va fi mai ieftin, cu un pret de 399 dolari pentru modelele mai simple, aproape jumatate din pretul telefoanelor mai mari.

Noul telefon va fi scos la vanzare joia viitoare, in SUA, si va fi disponibil, din mai, in 100 de tari.

Apple a inregistrat un trimestru cu profituri record in istoria corporatista americana, dupa lansarea telefoanelor cu ecrane mai mari, in 2014, dar in prezent se confrunta cu o incetinire a vanzarilor, care ar putea scadea anul acesta pentru prima oara de la debutul iPhone, in 2007.

Apple a anuntat, de asemenea, actualizarea sistemului de operare al iPhone si iPad, IOS 9.3, care va fi disponibil incepand chiar de luni.


iPad Pro, inlocuitorul calculatorului personal

Compania din Cupertino a prezentat si noua tableta iPad Pro, mai mica, de 9,7 inchi si cu o greutate de mai putin de jumatate de kilogram, care va fi lansata la vanzare saptamana viitoare, cu un pret initial de 599 dolari.

"Este inlocuitorul calculatorului personal", a spus directorul executiv al Apple, Phil Schiller, despre noul model de iPad.

Compania a prezentat si noile curele pentru ceasul inteligent Apple Watch, cu noi culori si un material nou, nazlonul, si a anuntat ca modelele de ceasuri mai ieftine vor incepe sa fie comercializate cu preturi de la 299 dolari, in loc de 349 cat costa in prezent versiunile economice.