In perioada martie 2012-martie 2013, numarul programelor suspecte introduse in telefoanele conectate la Internet a crescut cu 614%, a calculat Juniper, cu sediul in Silicon Valley, in California (vest).

Juniper arata in studiul sau ca sistemul de operare Android, produs de Google, este cel mai expus acestor atacuri informatice, in proportie de 92%.

Acest fapt se explica prin dominatia mondiala a sistemului de operare Android in sector, unde ocupa aproximativ trei sferturi din piata. Dar, apreciaza Karim Toubba, de la Juniper, este un semn ca sistemul de operare "Android nu are un sistem cu filtru de securitate riguros", chiar daca noteaza ca "toate sistemele de operare au propriile vulnerabilitati".

Primul tip de atacuri consta in mesaje comerciale trimise pentru a propune un serviciu fals, prin care se cere o plata modica, de 10 sau 50 de centi, de exmplu. In general, utilizatorii constientizeaza atacul abia dupa ce observa cativa centi in plus pe factura.

Atacurile cibernetice "pot sa nu lase urme", explica Toubba, fiindca numerele utilizate sunt inchise imediat dupa incasarea banilor in doar cateva zile. Adeseori, aceasta se prezinta sub forma unui SMS sau unor email-uri care propun actualizarea unui program sau unei aplicatii.

Studiul releva ca majoritatea atacurilor sunt initiate din Rusia sau China.

Juniper observa, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, precum piratarea unor date ale companiilor sau guvernamentale. Juniper a mai observat "mai multe atacuri (impotriva smartphone-urilor) putand fi utilizate pentru a fura informatii sensibile de la intreprinderi sau pentru a lansa o infiltrare mai larga". O tendinta infractionala care ar trebui sa creasca in mod "exponential in anii viitori", avertizeaza raportul.