"Utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil din Romania care calatoresc in afara tarii, in special in afara spatiului Uniunii Europene, sunt sfatuiti de ANCOM sa studieze cu atentie ofertele furnizorilor, tarifele pentru serviciile de voce si date in afara zonei reglementate putand ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming.

Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA plateste tarife standard incepand cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 euro/MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.

Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum 0,20 euro/MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge sa consume cel putin 15MB, putand plati chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE.

Pentru a evita socul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro.

Utilizatorii ii pot solicita insa operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare.

Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

ANCOM le recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.