"In aceste zile s-a instalat ideea ca STS trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului. Este o minciuna. STS nu are nici echipamente si nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. Prin reglementari, STS preia, prin linia de apelul de urgenta, informatiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea sa spuna exact punctul de la care s-a facut apelul cand se face dupa un telefon fix. Cand se face dupa un telefon mobil, STS primeste indicativul celulei de la operator. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul sedintei CSAT a carei tema a fost accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Apuseni.

Seful statului a mai afirmat ca "ceea ce s-a spus public este o minciuna".

Seful statului a mai spus ca actiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonata in conformitate cu reglemnetarile in vigoare si de aceea a fost un esec, "cum a catalogat-o si prim-ministrul", informeaza Mediafax.

"Actiunea din Apuseni nu a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare si de aceea a fost un esesc, asa cum a definit-o si premierul", a mai spus Basescu.

El a spus ca a coordonat actiuni care aveau legatura cu securitatea nationala, iar principala diferenta a fost coordonarea.

Basescu a precizat ca s-a incercat, eronat, acreditarea ideii ca institutiile statului nu pot gestiona situatii de urgenta. Potrivit lui Basescu, cand se face o coordonare institutionala, institutiile statului sunt capabile sa faca fata unei misiuni de salvare.

"Daca s-ar fi lucrat institutional, si la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, daca se puneau la un loc toate informatiile, localizarea (avionului - n.r.) se putea restrange la un loc foarte mic", a spus Basescu.

Potrivit acestuia, comandamentele, din pacate, nu s-au constituit nici la Ministerul de Interne, nici la Ministerul Transporturilor.

Traian Basescu a adaugat ca prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI si destituirea sefului Serviciului, seful statului precizand ca niciuna din variante nu este viabila.

Basescu a spus ca in CSAT s-a prezentant legea privind functionarea STS precum si punctul de vedere al SRI, care a precizat ca STS nu are capabilitati mai mari decat sa indice perimetrul in care a avut loc accidentul.

"Prim-ministrul a cerut trecerea STS la MAI si destituirea sefului STS, niciuna din variante nu e viabila", a spus Basescu.

El a mentionat ca Opris are o cariera militara, iar seful statului nu isi poate bate joc de acest lucru.

USL initiaza la Senat un proiect de lege prin care STS trece la Ministerul de Interne

USL va initia, luni, in Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, document care va fi aprobat in procedura de urgenta, a anuntat premierul Ponta.

El a sustinut ca, prin trecerea STS in coordonarea acestui departament, recent infiintat de Guvern si condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurata o mai buna coordonare a institutiilor cu atributii in cazuri de urgenta.

Ponta a sustinut ca raportul pe care l-a prezentat in Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) reliefeaza disfunctionalitati in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni inclusiv la nivelul CSAT, dar ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa adopte masuri impotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj si probabil este santajat si are interese personale legate si de o implicare a STS in alegerile prezidentiale din 2009 si referendumul de demitere a presedintelui din 2012.