BT, liderul de servicii broadband din Marea Britanie, intentioneaza sa se extinda pe piata de servicii mobile, iar in ultimele saptamani a purtat discutii atat cu Orange si Deutsche Telekom, cat si cu grupul spaniol Telefonica, operatorul companiei de telefonie britanica O2. 

"Achizitia (EE, n.r.) ar permite BT sa accelereze strategia privind piata de servicii mobile, in urma careia clientii vor beneficia de servicii inovative de broadband, wi-fi si 4G. BT va detine cea mai avansata retea 4G din Marea Britanie", potrivit BT. 

EE deserveste 24,5 milioane de clienti directi, potrivit datelor companiei, iar in urma achizitiei companiei, BT va deveni cel mai mare operator din Marea Britanie de servicii integrate de telefonie mobila, fixa, televiziune si internet. 

BT ofera numerar si actiuni pentru cumpararea EE. In urma tranzactiei, Deutsche Telekom va detine 12% din actiunile BT si va avea dreptul sa numeasca un membru in Consiliul de Administratie al grupului britanic, in timp ce Orange va detine o participatie de 4%. 

Suma oferita de grupul britanic, care echivaleaza cu aproape de opt ori valoarea EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) raportata de EE pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie, de 1,58 miliarde de lire sterline (1,98 miliarde euro), a depasit estimarile analistilor, care au evaluat operatorul wireless la 11 miliarde de lire (13,86 miliarde euro). 

Actiunile BT au scazut marti dimineata cu 0,4%, Telefonica a pierdut 1,4%, in timp ce titlurile Orange si cele ale Telekom au urcat cu 2%, respectiv 0,3%, potrivit Bloomberg.