In decizia din 2014 privind drepturile digitale, Curtea de Justitie a declarat nula directiva privind pastrarea datelor de trafic si de localizare, aratand ca se incalca dreptul la viata privata si de protectie a datelor personale.

Pe baza acestei decizii s-au inaintat Curtii doua solicitari privind obligativitatea firmelor de telecomunicatii din Suedia si Marea Britanie de a pastra datele, se arata intr-un comunicat al Curtii de Justitie de la Luxemburg, preluat de Mediafax.ro.

O astfel de legislatie „depaseste limitele a ceea ce este strict necesar si nu poate fi considerata justificata intr-o societate democratica”, au aratat judecatorii de la Curtea de Justitie a UE (CJUE) in decizia de miercuri.

Guvernele pot solicita date tintite, cu conditia unor mecanisme de control stricte, dar datele trebuie stocate doar in interiorul UE, fiindca exista riscul ca acestea sa fie accesate ilegal, se arata in decizia CJUE.

Hotararea vine dupa un lung sir de dezbateri care a pornit in 2013, atunci cand Edward Snowden a facut publice date despre spionajul in masa al Marii Britanii si Statelor Unite.