Relatia dintre cei mai mari titani ai tehnologiei, Steve Jobs si Bill Gates, este cu siguranta unica in istorie. La inceputul acestei luni, Gates si-a adus aminte cu nostalgie de rivalul si, intr-un fel, prietenul sau.

El si cu mine am crescut oarecum impreuna. Ne-am nascut in acelasi an, aveam un fel de optimism naiv si am construit companii mari. Ne-am implinit fiecare vis pe care l-am avut despre crearea unor produse si invatarea de noi lucruri, si, cele mai multe dintre ele, din postura de rivali. Dar mereu ne-am pastrat un respect reciproc si o comunicare ce a continuat inclusiv dupa ce s-a imbolnavit”, a spus Gates.

Jobs era un copil cu parinti din clasa muncitoare a Californiei, care punea mare pret pe desing-ul produselor, in timp ce Bill Gates a crescut intr-o familie instarita, in Washington, si miza mai mult pe varietate si utilitate.

“Fiecare credea despre sine ca este mai bun decat celalalt, dar Steve il trata pe Bill de obicei ca pe cineva inferior, in special in ceea ce privea stilul si bunul-gust. Bill, la randul sau, il privea cu superioritate pe Steve, pentru ca acesta nu se pricepea la programare”, spune Andy Hertzfield, unul dintre primii angajati ai Macintosh, in biografia lui Steve Jobs, scrisa de Walter Isaacson.

Cartea a avut un succes foarte mare, facand putina lumina in jurul relatiei dintre cei doi, iar jurnalistii de la Business Insider au extras cele mai interesante citate, care arata ceea ce credeau cu adevarat Jobs si Gates, unul despre celalalt.

Bill Gates despre Steve Jobs:

- Steve Jobs era “absolut ciudat” si “avea o groaza de defecte”.

- “Nu a stiut de fapt niciodata prea multe despre tehnologie, dar avea un instinct extraordinar despre ce avea sa functioneze”.

- In perioada cand Apple voia sa cumpere NeXT, Gates i-a spus CEO-ului Apple de atunci, Gil Amelio: “Nu intelegi ca Steve nu se pricepe deloc la tehnologie? Este doar un vanzator foarte bun. Nu pot sa cred ca esti pe cale sa iei o decizie atat de stupida. El nu stie nimic despre inginerie si 99% din ceea ce spune sau gandeste este gresit. Pentru ce naiba vrei sa cumperi gunoiul ala?”

- “Puterea lui Steve Jobs de a se concentra asupra acelor catorva lucruri care conteaza, de a atrage oamenii potriviti pentru a creea o interfata cu utilizatorul buna, si promovarea acestor lucruri drept revolutionare, este o abilitate uimitoare” – scria Gates intr-un e-mail intern.

- “Cred ca avem nevoie de un plan ca sa demonstram ca, desi Jobs ne-a prins din nou pe picior gresit, ne putem misca rapid ca sa il prindem din urma si sa il depasim”.

- “As da multe ca sa am bunul-gust al lui Steve” – la o conferinta D5, pe tehnologie.

- Despre ipad: “E o tableta draguta, dar nu exista nimic pe el care sa ma faca sa imi doresc ca Microsoft sa il fi inventat”.

- Despre modelele Apple: “Abordarea integrata functioneaza bine atunci cand Steve este la carma, dar asta nu inseamna ca va castiga prea multe runde in viitor”.

- “Felul in care face lucrurile este diferit si cred ca aproape magic”.

- Dupa lansarea biografiei lui Steve Jobs: “Il respect pe Steve, am lucrat impreuna. Ne-am stimulat reciproc, ca si competitori. Nimic din ce a spus nu ma deranjeaza”. Acesta a mai adaugat ca Jobs era intrigat de cum poate Microsoft sa vanda produse mai ieftine decat Apple, mai ales ca “el se simtea personajul pozitiv din popoveste, privindu-ne pe noi drept personaje negative, lucru care pana la urma este de inteles”.

Steve Jobs despre Bill Gates:

- “Ar fi avut o viziune mai larga, daca ar fi luat macar o data LSD sau daca s-ar fi aventurat intr-o calatorie spirituala cand era mai tanar”.

- “Bill e practic lipsit de imaginatie si nu a inventat niciodata nimic, de aceea cred ca se simte mai bine acum in domeniul filantropiei, decat in cel al tehnologiei”.

- “A furat pur si simpla ideile altor oameni, fara nicio jena”. Replica lui Gates: “Daca el crede asta, chiar ca a inceput sa delireze”.

- Despre abordarea deschisa a pietei: “Desigur, modelul sau fragmentar a functionat, dar nu a dus la crearea nici unui produs extraordinar. A produs numai porcarii”.

- “Singura problema cu Microsoft este ca nu au gust, absolut niciun pic de bun-gust. Si nu ma refer la nivel mic, ci la scara mare, in sensul ca nu produc idei originale si nu integreaza prea multa cultura in produsele lor”.

- Despre situatia Microsoft din prezent: “Si-au pierdut in mod clar dominatia. Au devenit aproape irelevanti. Nu cred ca ceva se va schimba la Microsoft, atata timp cat Ballmer va fi la conducere”.

- “Lui Bill ii place sa se dea drept un om apropiat de produs, dar nu este asa. E un om de afaceri. Sa castige in afaceri este mai important pentru el decat sa creeze produse extraordinare. A ajuns sa fie cel mai bogat om si, daca asta a fost scopul lui, atunci si l-a atins. Dar scopul meu nu a fost acesta. Il admir pentru compania pe care a construit-o – este impresionanta, si mi-a placut sa lucrez cu el. Este inteligent si chiar are un simt al umorului bun”.