Acuzatiile cofondatorului Apple, decedat in octombrie 2011, au iesit la lumina in urma unui proces civil, intentat de cinci lucratori din IT impotriva mai multor giganti din industrie, printre care Apple, Google si Intel. Fostii angajati acuza multinationalele de conspiratii ilegale, menite sa elimine competitia si sa scada salariile. Avocatii reclamantilor estimeaza ca pagubele se ridica la cateva sute de milioane de dolari, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Desi companiile implicate au incercat sa tina o parte din documente departe de ochii presei, cererea a fost respinsa de Tribunalul din San Jose, California. Astfel, detaliile unor conversatii dintre Steve Jobs si Edward Colligan, directorul Palm, au fost dezvaluite.

Potrivit lui Colligan, Steve Jobs i-a propus sa elimine competitia dintre cele doua companii IT. “Domnul Jobs a sugerat ca daca Palm nu va fi de acord cu aceasta intelegere, ar putea avea de-a face cu mai multe procese din parte Apple, pe motivul incalcarii patentelor”, a declarat directorul producatorului de smartphone-uri Palm. Colligan a admis ca planul celui supranumit „Michelangelo al erei digitale” era unul ilegal si ca nu s-a lasat intimidat de amenintarile fostului sef al gigantului Apple.

La audierile de saptamana trecuta s-au citat mai multe e-mailuri ale directorilor implicati, ca probe substantiale in proces. Potrivit acestora, seful executiv al Google de la acea vreme, Eric Schmidt, spunea ca prefera ca orice intelegere sa fie incheiata doar la nivel verbal, ca sa nu lase urme pentru care apoi sa fie dat in judecata.

Intr-un alt schimb de mesaje, cel care se ocupa atunci de recrutarea personalului Google, Amnon Geshuri, i-a povestit lui Schmidt ca un manager de resurse umane care ar fi incercat sa vaneze un angajat de-al lui Jobs “ar fi fost eliminat in mai putin de o ora”.

Lucy Coh, judecatoarea care se ocupa de controversatul caz, trebuie sa decida acum natura incadrarii acestui proces. Mai mult, reclamantii ar putea primi despagubiri mai mari decat se asteptau, scriu jurnalistii britanici.

In 2010, Departamentul de Justitie al SUA le interzicea celor de la Adobe, Apple, Google, Intel, Intuit si Pixar (subsidiara a grupului Walt Disney) sa mai faca intelegeri intre ei, vizavi de migrarea angajatilor de la o companie la alta. Intuit si eBay au trecut si ele anul trecut printr-un proces asemanator.