Sunt elevii de la liceele bucurestene, care participa la competitia internationala de robotica FIRST Tech Challenge, adusa pentru prima data in Romania, in acest an. Unsprezece echipe a cate zece membri, impreuna cu profesorii coordonatori, asteapta ca organizatorii sa le imparta kiturile care contin cele necesare construirii unui robot.

Zgomotosi, veseli, exuberanti, povestesc, isi fac poze, le incarca pe Facebook si pe Instagram, vorbesc despre filme, programe pe calculator sau ultimul telefon achizitionat. Nu par diferiti fata de toti copiii de varsta lor. Au insa visuri marete, iar printre ei pot fi si cei care, maine, vor schimba lumea.

FIRST Tech Challenge Romania

Pe peretii hub-ului amenajat in campusul de la Politehnica atarna citate motivationale ale idolilor generatiei tech: Zuckerberg, Branson, Jobs sau Musk, din care se desprind cuvintele-cheie generatoare de succes ale secolului XXI: inovatie, viziune, originalitate, leadership. Alaturi, legendarul Einstein, cu celebra lui dilema: „O intrebare care ma lasa in ceata - sunt eu nebun sau sunt toti ceilalti?”.

Roboteii din garaj

Dintr-o nebunie a plecat si proiectul despre care vorbim. Ca sa ajungem la competitia internationala FIRST Tech Challenge care venit in acest an si in Romania, trebuie sa ne intoarcem in urma cu 5 ani, intr-un garaj din Voluntari, care ar putea ramane in istorie. In urma cu 40 de ani, tot intr-un garaj, in California, doi pasionati de tehnologie mestereau la ceea ce astazi este gigantul Apple, cea mai mare si mai influenta companie din lume, la ora actuala.

Ionut Panea preda limba germana la Academia de Studii Economice, dar pasiunea lui este robotica. In urma cu 5 ani, directorul liceului “Nicolae Balcescu” din Voluntari, localitatea in care locuieste, i-a propus sa coordoneze o echipa cu elevi pasionati de robotica, cu care sa participe la concursuri internationale. Astfel, garajul profesorului din Voluntari s-a transformat intr-un laborator in care cativa elevi petreceau nopti si weekenduri intregi desenand, construind si programand roboti, sustinuti de Scoala Americana si pe banii sponsorilor si ai parintilor.

“Ca sa construiesti roboti, lumea se asteapta sa fii inginer. La mine totul a plecat din pasiune. Nu conteaza pregatirea, conteaza cel mai mult ceea ce iti place sa faci, sa fii autodidact, sa iti placa sa lucrezi cu copiii si sa o faci cu pasiune. In urma cu 5 ani, am luat-o de la zero, eram la fel de incepator ca si ei. Ne-am ambitionat sa incercam sa construim un robotel in sase zile - atat timp mai aveam la dispozitie pana la urmatoarea competitie. Am castigat, ne-am dus mai departe in Statele Unite, la campinatul mondial, am luat o bataie crunta si atunci ni s-a aprins beculetul si am zis ca trebuie sa facem ceva serios, sa nu ne mai ducem de dragul de a ne duce”, isi aminteste Ionut Panea.

FIRST Tech Challenge Romania

Dupa aceasta experienta, s-a nascut echipa de robotica a Romaniei “AutoVortex”, cu care Ionut Panea a participat la numeroase concursuri in strainatate, la care au ocupat pozitii fruntase. O simpla cautare pe Google poate certifica aceste succese.

Oragnizarea competitiei internationale FIRST Tech Challenge in Romania a fost tot o poveste fericita. “Din pura intamplare, l-am cunoscut pe domnul Bogdan Enoiu (seful McCann, n.red.), care ne-a dat o sansa. Cand a vazut ca nu isi pierde timpul cu noi, am zis sa incercam sa facem ceva pentru toti copiii din Romania pasionati de robotica si sa vedem daca sunt copiii nostri mai buni ca strainii”, explica Ionut Panea.

Astfel, de la doua licee din Bucuresti, s-a ajuns ulterior la 15, iar acum aproape 50 de licee si 800 de elevi din toata tara s-au inscris in competitie.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.