Propunerea prevede o taxa de 1% la vanzarea de dispozitive de navigare pe internet, tintind companii precum Google, Apple si Amazon. 

Taxa ar aduce circa 86 de milioane de euro pe an la buget, bani care ar urma sa fie folositi pentru a sprijini crearea de continut cultural francez. 

Propunerea se incadreaza in politica Parisului de protejare a industriilor locale de muzica si cinema, dar si a altor sectoare de creatie, in fata concurentei straine, in multe cazuri americane, noteaza Huffington Post. 

Guvernul va discuta cu personalitati marcante ale culturii franceze in urmatoarele saptamani, inainte de a lua o decizie in privinta taxei. 

Comisia care a propus taxa a recomandat si reducerea amenzilor pentru piraterie online. Astfel, acestea ar trebui diminuate de la un maxim de 1.500 de euro in prezent la 60 de euro, suma care ar putea sa creasca pentru cei care incalca repetat legea, scrie AFP.  De asemenea, conexiunile de internet ale persoanelor vinovate de piraterie nu ar mai trebui intrerupte. 

Raportul include 75 de propuneri, inclusiv pentru desfiintarea agentiei Hadopi, responsabila in Franta cu monitorizarea si aplicarea legislatiei privind copyright-ul.