Reprezentantul SUA pentru Comert, Michael Froman, desemnat de presedintele Barack Obama sa evalueze cazul, a anuntat ca interdictia pe importul iPhone 4 si ipad 2 3G din China este nefundamentata, deoarece brevetele se refera la tehnologii fundamentale pentru functionarea dispozitivelor mobile, transmite Bloomberg, citata de Mediafax. 

Astfel, guvernul american intervine pentu prima data din 1987 intr-o decizie de abitraj a Comisiei (International Trade Commission - ITC). Atunci, presedintele Ronald Reagan a rasturnat o decizie privind importul de chip-uri de memorie pentru computere produse de Samsung. 

Decizia administratiei Obama ar putea descuraja viitoare litigii intre companii legate de drepturile de proprietate intelectuala pe diverse tehnologii.

Apple si Samsung se judeca in 30 de tari, pe 5 continente, fiecare companie incercand sa obtina interdictii pe produsele rivale din considerente de incalcare a brevetelor de inventie. 

"In final aceasta decizie ar putea conduce la relaxarea legislatiei in domeniul brevetelor de inventie si ar putea pune capat razboiului dintre Samsung si Apple, care aduce numai pierderi de ambele parti", comenteaza pentru Bloomberg un analist din Seul. 

Purtatorul de cuvant al Apple, Kristin Huguet, a declarat ca grupul saluta decizia administratiei americane. 

Reprezentantii Samsung s-au aratat dezamagiti de hotarare.

Vanzarile iPhone s-au ridicat la 78,7 miliarde de dolari in ultimul an fiscal incheiat, reprezentand jumatate din veniturile Apple.