Potrivit unor cifre detaliate din proiectul de buget, Ministerul japonez al Economiei, Comertului si Industriei va cheltui 19,5 miliarde de yeni (173 milioane de dolari) pentru un supercomputer, in conformitate cu strategia guvernamentala de a readuce Japonia pe prima pozitie in lumea tehnologiei.

In ultimii ani, Japonia si-a pierdut avantajul in multe sectoare electronice, pe fondul intensificarii concurentei venite din partea Coreei de Sud si Chinei, care in prezent gazduiesc cele mai performante supercomputere.

Mai multe surse din apropierea acestui proiect au declarat pentru Reuters ca inginerii vor avea drept sarcina construirea unui supercomputer capabil sa efectueze 130 catralioane de calcule pe secunda, sau 130 de pentaflops, incepand din 2017. La o astfel de viteza supercomputerul din Japonia va devansa actualul lider mondial, supercomputerul Sunway Taihulight din China, care in prezent are o performanta de calcul de 93 de pentaflops.

"Din cate stim, nu exista nimic in lume atat de puternic", a declarat Satoshi Sekiguchi, directorul general al Institutului National de stiinta si Tehnologie avansata din Japonia, unde va fi construit supercomputerul. Sekiguchi a precizat ca, in schimbul unui comision, noul supercomputer va fi pus la dispozitia companiilor japoneze, care in prezent isi transfera serviciile de analiza de date unor companii straine precum Google si Microsoft.

Noul computer poarta numele ABCI, un acronim pentru AI Bridging Cloud Infrastructure. Procedura de licitatie pentru acest proiect a inceput deja si se va finaliza la data de 8 decembrie. Firma Fujitsu Ltd, care a construit cel mai puternic supercomputer japonez de pana acum, Oakforest-PACS, cu o performanta de calcul de 13,6 de pentaflops, a refuzat sa spuna daca se va implica in acest proiect.

Premierul japonez Shinzo Abe a cerut companiilor, birocratilor si clasei politice sa conlucreze mai strans pentru ca Japonia sa poata deveni lider in robotica, baterii, energie regenerabila si alte noi piete in crestere.

In domeniul supercomputerelor, obiectivul Japoniei este sa utilizeze o putere sporita de calcul pentru a face progrese in domeniul inteligentei artificiale si a ajuta computerele sa efectueze noi sarcini si sa analizeze cantitati mari de date. Recentele progrese in acest domeniu au venit de la programul DeepMind AI al celor de la Google, care in luna martie l-a invins pe campionul sud-coreean la Go, Lee Seedol. Printre aplicatiile inteligentei artificiale se numara sprijinirea companiilor auto sa dezvolte vehicule fara sofer sau imbunatatirea automatizarii uzinelor. De asemenea, noul supercomputer ar putea fi utilizat pentru a dezvolta noi servicii si aplicatii in domeniul medicinei.