Decizia a fost adoptata de catre consiliul primariei din Suderbari, statul Bihar, dupa o intalnire oficiala ce a avut loc duminica. Masura a fost luata cu scopul “de a consolida institutia casatoriei”, dupa cum au declarat edilii.

Amenzile variaza de la 10.000 de rupii indiane (175 de euro) si 20.000 de rupii, in cazul femeilor casatorite. Acestea pot totusi sa foloseasca telefonul, atata timp cat se afla in prezenta unui barbat din familie.

Folosirea libera a telefoanelor mobile incurajeaza aventurile premaritale si extraconjugale, distrugand mareata institutie a casatoriei. Suntem extrem de ingrijorati”, spune Manuwar Alam, presedintele comitetului consultativ. Acesta a explicat ca cel putin sase femei au fugit de acasa in ultimul an. “Nici nu mai voiam sa ne aratam fetele, de rusine. Asa ca am decis sa facem ceva care sa stopeze definitiv acest fenomen care ne aduce o reputatie extrem de proasta”, a mai spus Alam.

Imbunatatirea educatiei, cresterea mobilitatii si accesul la televiziune a dus la diminuarea autoritatii barbatilor din comunitatea indiana. Numarul femeilor este oricum in scadere, lucru cauzat si de pruncuciderea descendentilor de sex feminin, fenomen des intalnit in regiune.

Interdictia din statul indian a declansat proteste puternice din partea activistilor pentru drepturile omului, acestia sustinand ca “astfel de lucruri nu pot avea loc intr-o societate democratica”. Altii sunt de parere ca telefoanele mobile sunt importante pentru siguranta femeilor, avand in vedere violentele si atacurile sexuale care au loc in zona.