In 2013, Nokia a vandut operatiunile de telefonie mobila producatorului american de software Microsoft pentru suma de 5,6 miliarde de euro.

Conform acordului convenit la vremea respectiva cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piata telefoanelor mobile pana la finele lui 2016.

Pentru aceasta “Aventura”, Nokia, care in prezent ofera echipamente si servicii pentru operatorii de telecomunicatii, nu isi va asuma niciun risc financiar. Pur si simplu Nokia va pune la dispozitia unei noi societati finlandeze, denumita HMD Global, drepturile asupra marcii Nokia, precum si brevetele sale.

"Nokia nu va face investitii financiare si nici nu va detine actiuni la HMD", a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlata de mai multi investitori a caror identitate nu a fost dezvaluita.

In schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licentierii marcii sale si a drepturilor de proprietate intelectuala.

Separat insa, grupul american Microsoft a anuntat, intr-un comunicat, ca va vinde activele din domeniul productiei de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum si companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. In schimb, grupul american va continua sa produca smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.

Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizeaza pe faptul ca utilizatorii isi vor aminti si vor “imbratisa” un brand care a dominat piata de telefonie mobila timp de 14 ani, pana in 2012.

Grupul finlandez a ratat, insa, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive aparuta in 2007, odata cu lansarea iPhone de catre Apple, si care in prezent este dominata de dispozitivele ce utilizeaza sistemul de operare Android promovat de Google.

La un pas de faliment, Nokia s-a retras din Romania in septembrie 2011, cand a inchis fabrica de la jucu, la patru ani de la semnarea actului de infiintare.