Veniturile Microsoft au urcat cu 14% in ultimele trei luni din 2013, al doilea trimestru fiscal, la 24,5 miliarde de dolari, in timp ce profitul net a avansat cu aproape 3%, la 6,56 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Directorul general al companiei, Steve Ballmer, a anuntat in luna august a anului trecut ca se va retrage in termen de 12 luni. O luna mai tarziu, Microsoft a convenit preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia intr-o tranzactie de 5,4 miliarde euro (7 miliarde de dolari), un pariu urias pe sistemul de operare Windows Phone, care incearca sa se impuna ca cea de-a treia platforma majora in zona smartphone-urilor si tabletelor.

Cel mai mare producator de software din lume traverseaza un plan de reorganizare si finalizeaza totodata procedura de preluare a Nokia. Microsoft a lansat inainte de perioada sarbatorilor de iarna consola de jocuri Xbox One, care s-a bucurat de cerere solida pe piata. De asemenea, compania a inregistrat vanzari in crestere de software si servicii cloud, precum Azure si Office 365.

Platformele traditionale Windows si Office continua sa fie afectate de declinul pietei PC-urilor, care a consemnat anul trecut cea mai abrupta contractie inregistrata vreodata.

Directorul financiar al Microsoft, Amy Hood, anticipeaza ca piata PC-urilor se stabilizeaza, chiar creste in zona corporate, insa cererea pe segmentul retail avanseaza timid, multi clienti preferand alte tipuri de dispozitive. Actiunile Microsoft au crescut puternic dupa prezentarea raportului, insa investitorii asteapta in primul rand noi informatii despre procesul de cautare a unui nou CEO.

Surse apropiate situatiei au afirmat ca pe lista scurta a companiei s-ar afla directorul diviziei de cloud-computing a Microsoft, Satya Nadella, CEO-ul grupului suedez Ericsson, Hans Vestberg, si fostul director general al Nokia, Stephen Elop.