Investigatia exploziva inceputa de procurorii anticoruptie conduce catre numele unor fosti ministi din guvernele Romaniei dar si catre oameni de afaceri importanti. Acuzatiile sunt grave. Un contract de zeci de milioane de dolari semnat intre gigantul Microsoft si Guvernul Romaniei a fost folosit pentru ca persoane importante sa castige ilegal milioane de dolari. Documentul a fost parafat in 2004.

Prima ilegalitate notata de anchetatori:
Declaratie de martor
"Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursa unica, fara nicio justificare, aceasta decizie fiind luată de Guvern la presiunea premierului Adrian Nastase in urma discutiilor lui Claudiu Florica cu Alexandru Bittner si Remus Truica privind cuantumul si modul de plata a mitei catre persoanele politice implicate". (Sursa: DNA)

Anchetatorii au prezentat mecanismul spagii.

Guvernantii semnau contractul, iar statul roman platea. Prima transa catre Fujitsu Siemens a fost de 42 de milioane de dolari. Compania a varsat jumatate la PROFINET care la randul ei i-a mutat in conturile unei alte firme (Slytherin Marketing Ltd). De aici, explica procurorii, spaga ar fi ajuns la mai multe persoanje cheie printre care si omul de afaceri Dinu Pescariu. Acesta, noteaza procurorii, ar fi incasat 3 milioane de dolari. Fostul tenismen a refuzat sa comenteze informatiile.

Asadar, precizeaza anchetatorii, treaba lui Pescariu si a altor cinci persoane, era sa "deschida conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati" (Sursa DNA).

Intr-un alt moment al derularii contractului, spun procurorii, Pescariu le-a dat banii in mana lui Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, zis Pinalti. Acestia, la randul lor, ar fi retrimis dolarii unor membri ai Guvernului Romaniei din acea vreme.
 
Un martor a declarat: "din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro" (Sursa: DNA)

Niciunul dintre cei vizati nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.

Mecanismul complex al mitei ar fi functionat de-a lungul mai multor guvernari. Asa se face ca DNA a cerut aviz pentru a putea incepe urmarirea penala impotriva a noua ministri printre care Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Tzicau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. Sunt fosti ministri ai comunicatiilor, educatiei si finantelor. Parte dintre ei sunt acuzati de trafc de influenta, parte de abuz in serviciu.

Ecaterina Andronescu, senator PSD
"Niciodata nu am conditionat, nu am cerut si nu am luat nimic de la nimeni".

Serban Mihailescu, senator PSD
"Nu am semnat hotarari de guvern, nu am semnat contracte, e asa o chestiune ca as fi influentat pe cineva, dar nu stiu pe cine, nu stiu cum si nu stiu care e situatia".

In una dintre declaratiile martorilor se face referire si la actualul prim-ministru. Victor Ponta, ca sef al corpului de control al Guvernului, ar fi fost rugat sa faca o verificare la Ministerul Educatiei ca sa ii preseze pe responsabili sa semneze contracte cu firmele favorite. In schimb, ar fi primit calculatoare pentru sediul TSD. Victor Ponta a negat acuzatiile, iar DNA a anuntat ca in acest moment candidatul la Presedintie nu are nicio calitate in dosar.