Colapsul acordului de zece miliarde de euro (11,4 miliarde de dolari) este o lovitura pentru cele doua companii si Guvernul francez, care s-a implicat profund in negocieri.

Anterior, cele doua companii au fixat data de 31 martie 2016 drept termen limita pentru a ajunge la un acord complex de fuziune care va implica atat statul francez, unul din actionarii importanti de la Orange, precum si rivalii Iliad si SFR, carora ar urma sa le fie vandute o parte din activele Bouygues Telecom pentru ca fuziunea cu Orange sa primeasca aprobarile necesare din partea Autoritatii pentru concurenta.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca esecul negocierilor a fost cauzat de divergentele dintre miliardarul Martin Bouygues si ministrul Economiei, Emmanuel Macron, privind influenta pe care omul de afaceri ar fi obtinut-o in Orange, unde Guvernul detine 23% din actiuni.

"Intr-o piata in care posibilitatea consolidarii este acum exclusa pe termen lung, Bouygues Telecom isi va continua strategia sa independenta", se arata in declaratia grupului Bouygues. Si Orange, cel mai mare operator francez de telefonie, a confirmat esecul negocierilor.

"Ei se vor lovi unii pe altii. Statul are o mare responsabilitate in asta. Cel mai mult are de pierdut Bouygues", a apreciat analistul Francois Mallet, de la Kepler Chevreux.

Daca aceasta operatiune s-ar fi concretizat, numarul jucatorilor de pe piata franceza de telecomunicatii s-ar fi redus de la patru la trei, iar entitatea combinata ar fi avut o cota de peste 50% pe segmentul telefoniei mobile.

Grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom, este prezent in 209 de tari, are 247 de milioane de clienti, dintre care 185 de milioane abonati la serviciile de telefonie mobila. Orange a realizat anul trecut vanzari de 39 de miliarde de euro si avea 155.000 de angajati la nivel mondial. Compania este lider de piata in Romania, cu 10,205 milioane de clienti si venituri de 453,9 milioane de euro la 30 iunie 2015.