FCC, comisia federala americana care reglementeaza industria telecom, a aprobat cu unanimitate de voturi testele, care vor presupune transferarea serviciilor de telefonie pe tehnologie digitala pentru a evalua impactul asupra clientilor, potrivit Reuters.

Testarile nu vizeaza tehnologia in sine, deja utilizata la scara larga, si nu va avea efecte in zona legislatiei si reglementarilor, au precizat reprezentantii FCC.

Printre obiectivele testelor se numara reactia clientilor si performantele tehnologiei digitale in situatii de urgenta sau in zone izolate.

"Nu putem solicita in continuare operatorilor sa investeasca atat in retelele vechi, cat si in infrastructura mai noua", a comentat comisarul FCC Ajit Pai, citat de Reuters.

Furnizorii de telefonie fixa vor face astfel primii pasi spre inlocuirea vechilor retele pe baza de sarma de cupru cu infrastructura moderna, pe baza de fibra optica sau chiar wireless.

Clienti din spatiul rural sau din zone izolate au reclamat de-a lungul timpului proasta calitate a serviciilor pe baza de IP, din cauza semnalului slab.

Testarile vor fi pe baza de voluntariat, iar FCC a cerut sa fie derulate diversificat din punct de vedere al densitatii populatiei, structurii demografice si topologice, si conditiilor climaterice.