"Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.

Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, transmite Bloomberg.

Comisia Europeana va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, detinut de compania olandeza Royal KPN, de catre Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut in Germania prin marca O2.

Piata europeana a telecomunicatiilor este fragmentata, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate. Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania dupa numarul de clienti, daca va fi aprobata, si va incuraja alte fuziuni si achizitii pe continent.

Orange va cauta sa-si consolideze pozitia in mai multe tari, printre care Spania si Polonia, si va lua in calcul achizitii in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, unde opereaza numai servicii mobile, a afirmat Richard. Orange ofera in Romania servicii de telefonie mobila, internet si televiziune.

Antoine Colombani, purtatorl de cuvant al comisarului european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a declarat saptamana trecuta cu nu exista "o cifra magica" in ceea ce priveste numarul operatorilor telecom din Europa.

Telefonica si KPN nu au notificat pana in prezent Comisia Europeana cu privire la fuziunea operatiunilor din Germania. In multe cazuri, CE conditioneaza aprobarea unor astfel de tranzactii de vanzarea unor active. Ceilalti doi operatori de pe piata germana sunt Vodafone Group (Marea Britanie) si grupul german Deutsche Telekom, care detine T-Mobile.

Almunia a sugerat anterior ca el considera consolidarea (fuziunile si achizitiile) drept pozitiva pentru industria telecom. Comisarul s-a aratat "preocupat" de fragmentarea pietei.

Unele guverne afiseaza o pozitie mai dura. Spre exemplu, autoritatea pentru concurenta din Franta a aratat ca incurajeaza utilizarea in comun a retelelor de catre mai multi operatori pentru reducerea costurilor, insa a avertizat ca fuziunea mai multor operatori nu va fi posibila si nu este de dorit.

Comisarul european pentru telecomunicatii, Neelie Kroes, va prezenta in urmatoarele zile un proiect de reforma menit sa accelereze tranzitia sectorului telecom din UE spre o piata unica. Principalele masuri propuse sunt eliminarea tarifelor de roaming si standardizarea procedurilor prin care guvernele aloca licente pentru utilizarea spectrului de frecvente.

Piata romaneasca a telecomunicatiilor este disputata de Orange, Vodafone si grupul elen OTE, prezent prin Romtelecom si Cosmote.