Amanarea platii celei de-a doua transe de 50 milioane de lei pentru licentele Microsoft, care trebuia achitata in octombrie, va genera penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere de la 1 ianuarie 2015, a declarat ministrul propus pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu.

"Conform contractului, plata sumei trebuia efectuata in octombrie. In prezent, Corpul de control al ministerului verifica clauzele contractului. Speram sa avem un raport in cel mai scurt timp pentru ca vom fi obligati, conform contractului, sa achitam penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere", a afirmat Grindeanu. 

Anterior, fostul ministru Razvan Cotovelea spunea ca amanarea efectuarii platii este efectul verificarilor aflate in curs cu privire la numarul licentelor utilizate. 

"De asemenea, trebuie verificate conditiile exact asa cum sunt ele stipulate in legislatia privind executia bugetara. Trebuie sa primim raspunsuri de la diferite alte institutii, respectiv Parchet, daca si acest contract cu Microsoft (din 2011 - n.r.) va fi subiectul unei investigatii. Dupa ce aceste conditii vor fi indeplinite, vom face plata, care nu se va face catre Microsoft, ci catre o banca, catre care a fost cesionat contractul", a declarat la 12 noiembrie Cotovelea. 

Valul de arestari, retineri si perchezitii de anul acesta a semanat panica in randurile functionarilor. Blocajul a cuprins tot mai multe institutii. Premierul spunea de curand ca pana si Guvernul este practic paralizat.

Victor Ponta (24 octombrie 2014): " La Guvern, nu mai semneaza nimeni nimic. Daca nu te-a luat Curtea de Conturi te-a luat ANI, daca nu te-a luat ANI, te-a luat DNA, daca nu te-a luat DNA, cineva tot vine, si atunci, cel mai simplu, cine nu munceste, nu greseste. "

Situatia este de-a dreptul disperata in cazul licentelor Microsoft. Dupa aparitia dosarului in care sunt cercetati noua ministri din toate guvernarile, actualul sef de la comunicatii, Sorin Grindeanu, trage un semnal de alarma: Romania va plati penalitati de 0,1% pe zi pentru ca nimeni nu semneaza urmatoarea rata pentru plata licentelor Microsoft pentru programele Windows de pe calculatoarele din scoli.

Adica echivalentul a 14.000 de euro, in conditiile in care contractul prevede ca autoritatile romane sa achite in trei transe aproape 14 milioane de euro pentru cele 187 de mii de computere din tot sistemul de educational.

Laura Stefan, expert anticoruptie: "E o teama justificata - nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea ca stie ca sunt ilegale. Exista un risc de blocaj economic. O sa scapam de asta cand administratia nu va mai fi politizata"

Daca nimeni nu semneaza contractele in derulare sau altele noi, investitiile nu mai au loc. Asa se face ca anul acesta, de exemplu, s-au dat in folosinta doar 20 de kilometri de autostrada, din cateva sute. Lipsa de "combustibil" pentru economie inseamna implicit un somaj ridicat in randul tinerilor,  dar si penalitati pe care tot romanii de rand, platitori de taxe, le vor suporta, pe termen mediu si lung.  

In iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala a transferat catre UniCredit Tiriac suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licente Microsoft de catre Ministerul Educatiei, in baza unui contract cesionat catre banca de D-Con.Net AG (Elvetia). 

Plata a reprezentat ultima transa (a treia) dintr-un contract incheiat in august 2011 si valabil pana la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat sa achite D-Con.Net AG, in trei transe, suma de 13,9 milioane de euro pentru inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 186.087 de licente Microsoft pentru Ministerul Educatiei. 

"Plata efectuata a fost aferenta contractului subsecvent 108/17.08.2011", se arata intr-un raspuns al MSI din 12 august 2013 remis la solicitarea Mediafax. 

Anterior, ministerul a achitat doua transe, respectiv 3.746.748 euro in anul 2011 si 5.078.925,50 euro in anul 2012. 

In urma unei licitatii din iulie 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale s-a obligat sa plateasca, pana in 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusa) pentru dreptul de utilizare a unui numar de 163.427 licente Microsoft de catre circa 30 de institutii publice, printre acestea numarandu-se mai multe ministere. 

Furnizorul dreptului de utilizare a licentelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a inscris la licitatia organizata de minister. 

Contractul incheiat intre D-Con.Net AG si MSI a fost cesionat catre UniCredit Tiriac Bank in septembrie 2009. 

In intervalul 2010-2012, MSI a platit, in trei transe, suma de 90,18 milioane de euro pentru inchirierea cu optiune de cumparare a drepturilor neexclusive de utilizare a licentelor Microsoft pe o durata de 3 ani, pana la 30 septembrie 2012, pentru institutiile administratiei publice centrale prevazute in anexa nr. 2 la HG 460/2009. 

In total, pentru utilizarea licentelor Microsoft in perioada 2009-2012, suma pe care MSI a platit-o se ridica la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro si 13,9 milioane de euro. 

Pentru asigurarea legalitatii utilizarii licentelor Microsoft utilizate in institutiile publice in intervalul 2013-2015, partile au incheiat un alt contract in valoarea totala de 33,25 milioane de euro. 

"Platile se vor efectua in perioada 2013-2015 in trei transe egale anuale de 11.084.730,86 euro", se arata in raspunsul MSI din august 2013. 

In intervalul 2005-2009, autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, in baza unu contract semnat in aprilie 2004 intre Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited. 

In septembrie anul acesta, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu. 

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.  Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.