Conform firmei de cercetare IDC, 1,004 miliarde de smartphone-uri au fost expediate anul trecut, in crestere cu 38,4% fata de 2012.

Smartphone-urile au reprezentat peste jumatate din cele 1,8 miliarde de telefoane mobile vandute anul trecut. Cea mai mare parte din aceasta cifra, potrivit IDC, au fost expediate de Samsung, urmat de cei de la Apple si de chinezii de la Huawei.

Printre cele mai evidente trenduri privind cresterea vanzarilor de smartphone-uri se numara ecranele mari si preturile scazute ale device-urilor. Dintre cele doua, cred ca preturile mici sunt cele care fac diferenta”, spune Ryan Reith, director in cadrul programului Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, al IDC.

“Device-urile ieftine nu sunt neaparat segmentul atractiv care sa tina prima pagina a ziarelor, dar datele stranse de IDC arata ca tocmai aceasta parte din piata este cea mai semnificativa ca volum. Pietele precum China si India sunt acum cele in care livrarile de smartphone-urile de sub 150 de dolari reprezinta majoritatea, fiind pentru multi o experienta cat mai apropiata de cea a folosirii unui calculator”, adauga Reith.

Iata cum arata distributia vanzarilor de smartphone-uri, in functie de cota de piata:

1. Samsung – 31,3%
2. Apple – 15,3%
3. Huawei – 4,9%
4. LG – 4,8%
5. Lenovo – 4,5%

Conform aceleiasi cercetari, Coreea de Sud si-a extins plaja de dominatie, cu o crestere de 42,9%, in timp ce Apple se confrunta cu o crestere mult mai inceata, de numai 12,9%.