In ultimele luni, Apple a cerut dezvoltarea unor prototipuri de smartphone-uri cu ecrane mai mari de 4 inci si a unei tablete cu un ecran de aproape 13 inci. Iphone 5 masoara patru inci in diagonala, in timp ce ipad-ul are un ecran de 9,7 inci si iPad Mini de 7,9 inci.

Ramane de vazut daca design-ul aflat acum in probe va ajunge in cele din urma si pe piata. Compania cu sediul in Cupertino, California, testeaza tot timpul noi produse, dar revine asupra conceptului acestora de mai multe ori, pana la faza intrarii in productie.

Testele pe care Apple si furnizorii sai le fac sugereaza ca firma americana exploreaza noi modalitati prin care sa cuprinda si sa satisfaca nevoile diversificate ale consumatorilor, intr-o perioada in care multi producatori de device-uri mobile ofera smartphone-uri si tablete intr-o gama variata de marimi.

Spre exemplu, Samsung Electronics, cel mai important competitor pentru Apple, are o politica de tipul “de toate pentru toti”, pentru a acapara o parte cat mai mare din piata. Miscarea a permis producatorului sud-coreean sa depaseasca Apple pe piata smartphone-urilor, desi americanii continua sa detina suprematia in materie de tablete. In primul trimestru, Samsung a dominat pe segmentul de smartphone-uri cu un procent de 33,1% din piata, in timp ce Apple s-a clasat pe locul al doilea cu 17,9%, potrivit cercetatorilor de Strategy Analytics.

In ceea ce priveste tabletele, americanii sunt in continuare jucatorii dominanti din piata, insa si cota lor a scazut la 39,6% in perioada ianuarie-martie, de la 58,1%, cat aveau cu un an mai inainte. In schimb, Samsung s-a bucurat de o crestere de la 11,3% la 17,9%, in decurs de un an.

Pe termen lung, vom vedea ecrane cu touch de toate dimensiunile, avand in vedere ca viziunea tehnologica presupune oferirea unei experiente pentru utilizator pe toate tipurile de ecran. Cheia este reducerea costurilor si indroducerea unor aplicatii atragatoare pentru device-urile cu ecrane mari”, spune analistul IDC, Helen Chiang.

Daca va fi pusa in practica, miscarea celor de la Apple se va incadra intr-un trend general. Competitorii sai, inclusiv cei de la Samsung, Sony si Huawei, au lansat deja telefoane de ultima generatie care prezinta ecrane mai mari de 5 inci, adoptand si un nume special pentru aceasta categorie: phablete (un rezultat dintre incrucisarea unei tablete cu un telefon mobil).

Testele vin intr-o perioada in care Apple se pregateste de lansearea unui Ipad, mai tarziu luna aceasta, potrivit furnizorilor companei, citati de Wall Street Journal. Noua versiune ar urma sa aiba aceeasi dimensiune si rezolutie ca si modelul precedent, de 9,7 inci, dar vine un display mai usor si mai subtire. De asemenea, furnizorii au inceput luna trecuta producerea in masa a componentelor pentru ultimul model de iPhone, care ar putea sa fie lansat in aceeasi perioada.