Centrul de date pe care Portugal Telecom planuieste sa il inaugureze va numara 50.000 de servere si o capacitate de pana la 30 petabyte (un petabyte este echivalentul a 2 la puterea 50 bytes).

“Am inceput procesul transformarii Portugal Telecom in urma cu cinci ani si am evoluat de la a fi o companie de linie fixa, la una care activeaza si in industria mobila de telecom si apoi in cea a entertainmentului, iar astazi suntem lideri in Portugalia pe toate cele trei piete. Toate aceste date care circula prin sistemul nostru informatic trebuie procesate si depozitate undeva. Asa ca noul centru de date ne va da mai multa libertate de stocare”, a precizat Zeinal Bava, CEO-ul Portugal Telecom, preluat de CNN.

Intrebat despre situatia economica destul de complicata din Portugalia, Bava este de parere ca evolutia tarii depinde intr-o mare masura de ceea ce se intampla in restul continentului. CEO-ul recunoaste ca actuala situatia a Portugaliei nu e cea mai buna, in special dupa masurile de austeritate luate de guvern, dar crede ca oamenii trebuie sa isi pastreze optimismul.

Bava a adaugat ca relatia buna cu Brazilia si cu popoarele vorbitoare de portugheza din Africa vor duce la un flux de exporturi bun pentru Portugalia si va constitui motorul care sa permita revenirea tarii pe linia de plutire.

In legatura cu un pret unitar in toata Uniunea Europeana, la tarifele de telefonie mobila si de date, Bava a precizat ca se fac in prezent eforturi considerabile in acest sens, dar ca este vorba de o reglemantare pe care UE trebuie sa o faca la nivelul intregului continent, dupa o analiza a fiecarei piete in parte din cele 28 de tari membre. Acest lucru se intampla deja in SUA si ar putea deveni realitate si in Europa, avand in vedere progresul inregistrat in ultimii ani, cand preturile au inceput sa scada.

Potrivit directorului PT, deocamdata ne apropiem de o uniformizare a pietei telecom pe segmentul de voce, urmand ca procesul sa se extinda in cele din urma si pentru datele mobile. Aceasta din urma este insa o operatiune mai complexa, sustine Bava, din cauza ca disponibilitatea serviciilor de date, precum si pretul lor, difera foarte mult de la o zona la alta. Dar CEO-ul da asigurari ca Europa este pe drumul cel bun si ca este numai o problema de timp pana cand vom putea comunica la acelasi tarif pe tot continentul.